Βραδιά του Ερευνητή 2016: Πληροφορική - Μία επιστημη, πολλές εφαρμογές. Ανακάλυψε, Δημιούργησε, Παίξε, Πειραματίσου

30-09-2016
ΕΚ "Αθηνά"

Το ΕΚ "Αθηνά" στη "Βραδιά του Ερευνητή" 2016 

Για ακόμα μια χρονιά το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” συμμετέχει δυναμικά στις εκδηλώσεις της «Βραδιάς του Ερευνητή» και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια εμπειρία επιστήμης, τεχνολογίας και ψυχαγωγίας.

30 Σεπτεμβρίου 2016 στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"

Με αφετηρία ενδιαφέροντα αποτελέσματα της δουλειάς των Ερευνητών του ΕΚ «Αθηνά», θα διανύσουμε βήμα-βήμα διαδρομές για να ανακαλύψουμε την επιστήμη πίσω από τους υπολογιστές, αλλά και εφαρμογές που υποστηρίζουν ή και καθορίζουν την καθημερινότητα μας και όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Οι Ερευνητές του ΕΚ “Αθηνά” θα αφήσουν για λίγο τα γραφεία και τις οθόνες τους για να ξεναγήσουν τους επισκέπτες στο επιστημονικό τους έργο μέσα από εργαστήρια, πρόσωπο-με-πρόσωπο συναντήσεις, ομιλίες και παιχνίδια, με τρόπο διασκεδαστικό, δραστικό και εκπαιδευτικό! Στόχος τους είναι να φέρουν την επιστήμη τους πιο κοντά στην εμπειρία των επισκεπτών, να μεταδώσουν τον ενθουσιασμό τους για τη δουλειά τους και να προσφέρουν πολύτιμα ερεθίσματα δίνοντας τη σκυτάλη στους ερευνητές του αύριο.

Ειδική προ-εκδήλωση στους χώρους του ΕΚ "Αθηνά"

Στην προκαταρκτική εκδήλωση- για τη «Βραδιά του Ερευνητή» που διοργανώνει το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” στις εγκαταστάσεις του, στις 27 Σεπτεμβρίου, το Κέντρο ανοίγει τις πόρτες του για να δεχτεί το κοινό της Αθήνας και να ξεναγήσει μικρούς και μεγάλους στον κόσμο της επιστήμης των Υπολογιστών.

Από τις 18.00 μέχρι 22.00, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά όχι μόνο τα αποτελέσματα του επιστημονικού και τεχνολογικού έργου των ερευνητών, αλλά κυρίως τους ίδιους ερευνητές που βρίσκονται πίσω από πρωτότυπες εφαρμογές στον τομέα της πληροφορικής, να συζητήσουν εκτενώς μαζί τους και να «ζήσουν» για λίγο τους χώρους και τα εργαστήρια που στεγάζουν τις δραστηριότητες τους.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα από παράλληλα επαναλαμβανόμενα εργαστήρια, παιχνίδια (κυνήγι θησαυρού Data vs. Alien Invasion!), σεμινάρια, έκθεση φωτογραφίας, επιδείξεις και εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους, θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Το ίδιο απόγευμα θα λάβει χώρα και η τελετή βράβευσης που θα επισφραγίσει το διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα “Τέχνη και Υπολογιστές”, ενώ επιλεγμένα έργα από το διαγωνισμό θα φιλοξενούνται στους χώρους του “Αθηνά”. Πολλές εκπλήξεις σχεδιάζονται και για τους πολύ μικρούς μελλοντικούς επιστήμονες που θα απασχοληθούν με παιχνίδια και δραστηριότητες γύρω από τις βασικές έννοιες της Πληροφορίας και των Υπολογιστών.

Σε ένα απόγευμα γεμάτο δράση, γνώσεις, γρίφους, ενδιαφέρον και διασκέδαση, εκπρόσωποι των ερευνητών του κέντρου θα είναι εκεί για να μας δείξουν πώς μπορούμε να συνδυάσουμε τη μάθηση με την ψυχαγωγία, να μεταδώσουν το επιστημονικό τους έργο, και να εμπνεύσουν τους ερευνητές του προσφέροντας κίνητρα για την ενασχόληση με την επιστήμη, την έρευνα και την τεχνολογία. 

Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα και ο ιστότοπος μέσα από τον οποίο οι επισκέπτες θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο Κυνήγι θησαυρού “Data vs. Alien Invasion!» και στα εργαστήρια.

Ολοήμερη παράλληλη εκδήλωση στο Παράρτημα του ΕΚ "Αθηνά" στην Ξάνθη!

Το Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά" / Τμήμα Επιστημών του Πολιτισμού στην Ξάνθη διοργανώνει μια ιδιαίτερη ολοήμερη ανοικτή εμπειρία-εκδήλωση προς την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα της Περιφέρειας, προσφέροντας μια άκρως διεπιστημονική επίδειξη και συζήτηση με επίκεντρο την Τεχνολογία στην υπηρεσία του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης, δίνοντας το έναυσμα για μια περαιτέρω αλληλεπίδραση προς μια κοινωνία της γνώσης και της καινοτομίας. Η 30η Σεπτεμβρίου θα είναι μια ημέρα γεμάτη έρευνα και επιστήμη, τέχνη, καινοτομία, αλληλεπίδραση και επικοινωνία, για έναν κόσμο ο οποίος ακροβατώντας σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης και οικονομικής συμπίεσης εξακολουθεί πεισματικά να στοχεύει στην πρόοδο και την αριστεία, στοχεύοντας σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.

Ειδικότερα για τους μαθητές υπάρχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τις 11:00 το πρωί μέχρι 14:00 το μεσημέρι, το οποίο συνεχίζει και το απόγευμα. Στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι μαθητές παίρνουν μια γεύση από την ολοκληρωμένη διεπιστημονική έρευνα στον τομέα του πολιτισμού. Το πρόγραμμα ξεκινά από την ανασκαφή, προχωρά στη μέτρηση και ανάλυση φυσικο-χημικών ιδιοτήτων και χρονολόγηση, παρουσιάζει την ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση, επιδεικνύει την τριδιάστατη ψηφιοποίηση και καταλήγει στις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας και την τριδιάστατη εκτύπωση.

Στις παράλληλες δραστηριότητες, ομιλίες, συζήτηση, ξεναγήσεις, εκθέσεις τέχνης (φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική) και τεχνολογίας (ρομποτική, drones, 3Δ εκτυπωτές, εικονική πραγματικότητα) και πολλή-πολλή μουσική, σε όλη την έκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ερευνητικού Κέντρου.