Το TOSAFES ήταν ένα έργο που είχε σαν αντικείμενο την μελέτη των σημάτων αναπνοής με σκοπό την ανίχνευση του φαινομένου της άπνοιας κατά την διάρκεια του ύπνου (OSA - obstructive sleep apnea) και στην συνέχεια την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού διέγερσης των υπογλώσσιων νεύρων για επαναφορά της σωστής αναπνοής.
Το έργο αυτό εκτυλίχθηκε σε δυο φάσεις :
-
Ανάπτυξη του μηχανισμού ανίχνευσης και αντιμετώπισης της άπνοιας και επαλήθευση της αποτελεσματικότητάς του πάνω σε πειραματόζωα και στη συνέχεια
-
Τελική εκτίμηση του μηχανισμού πάνω σε ασθενείς άπνοιας, έχοντας προηγουμένως βεβαιωθεί ότι η όλη διαδικασία δεν έχει παρενέργειες (μυϊκή κούραση, διακοπές του ύπνου). Η θεραπεία αυτή, καθώς επενεργεί μη επεμβατικά πάνω σε ένα από τους βασικότερους παθο-φυσιολογικούς παράγοντες της νόσου, μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την κατάσταση των ασθενών με άπνοια, ένα πρόβλημα που ως τώρα αντιμετωπιζόταν μόνο με χειρουργική επέμβαση υψηλού κόστους και φτωχών αποτελεσμάτων.
Το ΙΕΛ / Ε.Κ. "Αθηνά" ασχολήθηκε στο πλαίσιο αυτού του έργου με την ανάπτυξη ενός συστήματος ανίχνευσης της έναρξης και της λήξης του φαινομένου της άπνοιας με βάση την ενέργεια καθώς και το φασματικό περιεχόμενο διαφόρων περιοχών συχνοτήτων του καταγραφόμενου σήματος ήχου αναπνοής (στο οποίο εναλλάσσονται περίοδοι αναπνοής, ροχαλητού και πιθανά άπνοιας).