Το Ε.Κ. "Αθηνά" στη Βραδιά του Ερευνητή 2018: Η επιστήμη σε προ(σ)καλεί!

Μια βραδιά με επιστημονικές δράσεις, πειράματα, δρώμενα και πρωτότυπες εκδηλώσεις

05-10-2018
ΕΚ "Αθηνά"

ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Η ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΣΤΟ ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΙΣ 17:00 ΕΩΣ ΤΙΣ 00:00

Το Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά" συμμετέχει και φέτος στη μεγάλη γιορτή της Επιστήμης και της Έρευνας, τη «Βραδιά του Ερευνητή», η οποία γιορτάζεται σε 300 και πλέον ευρωπαϊκές πόλεις με μεγάλη συμμετοχή της ερευνητικής/ακαδημαϊκής κοινότητας! Η "Βραδιά του Ερευνητή" αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει να αναδείξει το ρόλο του ερευνητή καθώς και το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο με έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του.

 

Με σύνθημα "Η επιστήμη σε προ(σ)καλεί!", η φετινή βραδιά του ερευνητή θα πραγματοποιηθεί στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Αγ. Παρασκευή καθώς και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη, Καλαμάτα, Ρέθυμνο και Κόρινθο την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου! Μέσα από ποικίλες επιστημονικές δράσεις, πειράματα, δρώμενα και πρωτότυπες εκδηλώσεις, η έρευνα ανοίγει τις πόρτες της τόσο στον χώρο της εκπαίδευσης όσο και κυρίως στο ευρύτερο κοινό!

 

Το Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά" έχει σχεδιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και περιλαμβάνει διαδραστικά εκθέματα και εργαστήρια με σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, ενώ ειδική ενότητα της παρουσίας του Κέντρου θα αποτελέσουν οι δράσεις γύρω από την Ανοιχτή Επιστήμη και την Ανοιχτή Πρόσβαση. Πιο αναλυτικά:

 

  • iMuSciCA: Δημιουργήστε μουσική με τις κινήσεις του σώματός σας

Ελάτε να πειραματιστείτε παίζοντας ένα εικονικό έγχορδο μουσικό όργανο κάνοντας χειρονομίες με τα δάκτυλά σας και κινώντας το σώμα σας!  Ο μουσικός ήχος που θα ακούσετε παράγεται υπολογιστικά σε πραγματικό χρόνο από τον υπολογιστή καθοδηγούμενος από τις δικές σας χειρονομίες! Πρόκειται για την STEAM πλατφόρμα του iMuSciCA, στην οποία οι μαθητές διδάσκονται Φυσική και Μαθηματικά με τη χρήση μουσικών εργαλείων, μαθαίνοντας να σχεδιάζουν, να μελετούν και να παίζουν ψηφιακά μουσικά όργανα. Το iMuSciCA επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και στην εκμετάλλευση πρωτότυπων και καινοτόμων τεχνολογιών που διευκολύνουν και στηρίζουν τη μάθηση.

 

  • Quick Greek: mobile εφαρμογή Ελληνικών για τουρίστες

Εφαρμογή για κινητές συσκευές η οποία βοηθά τουρίστες που επιθυμούν να επικοινωνήσουν στα Ελληνικά κατά την παραμονή τους στη χώρα μας.

 

  • Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Το δίγλωσσο διαδικτυακό λεξικό γενικής γλώσσας για την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) και τα Ελληνικά «ΝΟΗΜΑ+», το οποίο περιλαμβάνει περίπου 12.000 αντιστοιχισμένα λήμματα στις δύο γλώσσες. Συνοδεύεται από σύνολο εργαλείων προσβασιμότητας για άτομα με προβλήματα ακοής.

 

  • Βλάσης, το ρομπότ που χορεύει!

Ο ρυθμός είναι στο αίμα του και ο Βλάσης δεν μπορεί να σταματήσει να χορεύει όταν ακούει μουσική. Έλα να χορέψεις μαζί του και να γνωρίσεις πώς μαθαίνουν τα ρομπότ.

 

  • WhoLoDancΕ: Αποτυπώνοντας την ανθρώπινη κίνηση, χορεύοντας με την τεχνολογία

Συγχορεύουμε με τριδιάστατες ψηφιακές φιγούρες και avatar. Το  WhoLoDancE εστιάζει στη σχεδίαση και ανάπτυξη εξατομικευμένων εργαλείων και συστημάτων πληροφορικής για την υποστήριξη της εκμάθησης και της εκπαίδευσης του χορού.

 

  • Πώς μπορούμε να κάνουμε ένα μουσείο πιο ελκυστικό στο κοινό του;

Το ερευνητικό έργο EMOTIVE http://www.emotiveproject.eu/ ερευνά, σχεδιάζει, αναπτύσσει κι αξιολογεί διαδραστικές εφαρμογές που έχουν στόχο να μετατρέψουν την κάθε επίσκεψη μας στο μουσείο ή τον αρχαιολογικό χώρο σε μια διαδραστική εμπειρία προσαρμοσμένη στις ανάγκες μας. Στη Βραδιά του Ερευνητή, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να πάρουν μια μικρή γεύση από τέτοιες ψηφιακές εφαρμογές.

 

  • Γνωρίζεις τι είναι ο ψηφιακός σου εαυτός;

Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου ότι ένα αόρατο χέρι σου κολλάει στην πλάτη ένα χαρτάκι κάθε φορά που κάνεις το οτιδήποτε μέσα στη μέρα σου. Όλες οι πληροφορίες που περιέχονται στα χαρτάκια καταγράφονται σε ένα φάκελο που αντιστοιχεί στη προσωπικότητά σου ή μάλλον σε αυτό που νομίζουν ότι αντιστοιχεί στη προσωπικότητά σου. Τι λένε όμως αυτά τα χαρτάκια και ποιος μπορεί να τα διαβάσει;

 

  • Climate-KIC Hub Greece

Το όραμά της και τη στρατηγική της για την ενδυνάμωση της πράσινης καινοτομίας & επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα θα μοιραστεί με το κοινό της Βραδιάς του Ερευνητή η νεοσύστατη κοινότητα Climate-KIC Hub Greece (με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας – EIT). Με βασικό άξονα την εκπαίδευση, το Hub δρομολογεί μια σειρά από δράσεις προκειμένου να εμπνεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τη νέα γενιά ώστε να αναλάβει τα ηνία του κινήματος καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Αυτό θα το πετύχει μέσα από ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα οποία μαθητές, φοιτητές και startups μπορούν να συζητήσουν μαζί μας κατά τη διάρκεια της Βραδιάς.  Το Hub είναι ενεργό από τις 25 Μαΐου 2018 με τη σύμπραξη επτά οργανισμών: του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», της Ακαδημίας Αθηνών, του Uni.fund, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ERFC, του δικτύου UN SDSN Greece, του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και της Ελληνικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Eunice Energy Group.

 

ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ανοιχτή Πρόσβαση – Ανοιχτά Δεδομένα – Ανοιχτή Επιστήμη

 

  • SlideWiki: η Wikipedia των παρουσιάσεων

Πλατφόρμα ανοικτού κώδικα SlideWiki, η «Wikipedia των διαφανειών», μέσω της οποίας όλοι μπορούν να δημιουργήσουν, να επεξεργαστούν, να ανακαλύψουν, να τροποποιήσουν και να μοιραστούν από κοινού παρουσιάσεις.

 

  • Open your Mind up! Ανοίξτε τη σκέψη σας στο μέλλον

Θα καταφέρει η πριγκίπισσα Γνώση να ελευθερωθεί από τα δεσμά της; Μπορείς να τη βοηθήσεις, ανοίγοντας το δικό σου μυαλό, να περάσει όλα τα εμπόδια;

 

  • “Κουμπώνοντας” τα συστατικά της Επιστήμης

Παίζουμε με τουβλάκια και μαθαίνουμε πώς το μοίρασμα της Γνώσης και η ανοιχτή συνεργασία μεταξύ των Επιστημόνων φέρνει πραγματικό όφελος σε όλους μας.

 

  • Πώς θα είναι ο ψαράς του μέλλοντος;

Μια ματιά στα εργαλεία των ψαράδων του μέλλοντος: δεδομένα κλιματικά και οικονομικά στα δίχτυα μας! Ένα διαδραστικό παιχνίδι που προσφέρει σε υδατοκαλλιεργητές τη δυνατότητα να μπορούν να εκτιμήσουν τις επιδόσεις της παραγωγής τους αξιοποιώντας μεθόδους μηχανικής μάθησης βασισμένες στα πραγματικά ιστορικά δεδομένα παραγωγής και τις συνθήκες του περιβάλλοντος.

 

  • Εθνικός κόμβος για την ανοιχτή πρόσβαση

Το OpenAIRE, ένα κοινωνικο-τεχνικό δίκτυο το οποίο υποστηρίζει, επιταχύνει και παρακολουθεί την εφαρμογή των πολιτικών της Ανοικτής Επιστήμης, συμπεριλαμβανομένης της Ανοικτής Πρόσβασης στις δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά δεδομένα.

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

  • Παίζοντας με το ρομποτικό μου φίλο!

Tα ρομπότ σε περιμένουν για να παίξετε! Οι χειρονομίες, οι κινήσεις, οι εκφράσεις του προσώπου αλλά και η ομιλία σου, θα αποτελέσουν τους τρόπους για να επικοινωνήσεις μαζί τους!

 

  • Πόσο σημαντικός θα ήσουν αν ήσουν ιστοσελίδα της Google;

Το να βρούμε την πληροφορία στο Google είναι κάτι που όλοι το θεωρούμε δεδομένο, αλλά τι συμβαίνει μέχρι αυτή η πληροφορία να παρουσιαστεί στην οθόνη μας; Πώς ιεραρχεί η Google τις ιστοσελίδες που είναι σχετικές με κάτι που ψάχνουμε για να τις παρουσιάσει από τις πιο σημαντικές στις λιγότερο σημαντικές; Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά θα «ντυθούν» για λίγο «ιστοσελίδες», θα ακολουθήσουν τα μονοπάτια που χαράσσουν οι αλγόριθμοι και θα πάρουν μια ιδέα για το πώς μικρές αλλαγές στη δομή των διασυνδέσεων μεταξύ των ιστοσελίδων μπορούν να καθορίσουν το ποια πληροφορία θα φτάσει τελικά πρώτη στα χέρια μας!

 

Οι δράσεις για την Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δράσεις του Ε.Κ. "Αθηνά" στη Ξάνθη και στην Πάτρα στoυς συνδεσμούς που ακολουθούν: Ε.Κ. "Αθηνά" στη Βραδιά του Ερευνητή στη Ξάνθη, Ε.Κ. "Αθηνά" στη Βραδιά του Ερευνητή στην Πάτρα.