'Ανθρωποι

Γρηγόρης Σταϊνχάουερ

Ερευνητές
Διευθυντής Ερευνών
Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου
+30 210 6875331

Ερευνητής Α’ βαθμίδας, υπεύθυνος εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ), μέλος του Επιστημονικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου (ΕΓΣ) του ΙΕΛ. Ο κ. Σταϊνχάουερ αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το έτος 1985. Στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα Πληροφορικής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και απόκτησε τον τίτλο του διδάκτορος μηχανικού το έτος 1991. Ο τίτλος της διατριβής του ήταν "Νέοι Αλγόριθμοι και Παράλληλες Τεχνικές στην Αναγνώριση Φωνής".

Κατά τα έτη 1987-94 έλαβε μέρος ως εξωτερικός συνεργάτης στην εκπαιδευτική δραστηριότητα του τομέα Πληροφορικής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Από το 1986 έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 40 ερευνητικά και αναπτυξιακά χρηματοδοτούμενα προγράμματα (εθνικά, ευρωπαϊκά), 15 από τα οποία έχει συντονίσει. Επίσης, έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό και ήταν τεχνικός συντονιστής στην ανάπτυξη 10 συστημάτων πληροφορικής (ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ -σύστημα οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων, ΦΕΙΔΙΑΣ - σύστημα για την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση των αρχαιολογικών αντικειμένων της Ακρόπολης, Ηλεκτρονικό σύστημα του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας, ΚΕΛΥΦΟΣ - ηλεκτρονική πλατφόρμα για την παρουσίαση πολιτιστικού-τουριστικού περιεχομένου των Περιφερειών της Ελλάδος, 6 ηλεκτρονικές πλατφόρμες -για την διδασκαλία της ελληνικής ως μητρικής, δεύτερης ξένης γλώσσας, την διδασκαλία της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, την διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής καθώς και για την παρουσίαση της ιστορίας και του πολιτισμού ελληνικών νησιών) και 25 εκπαιδευτικών και πολιτιστικών τίτλων λογισμικού που κυκλοφορούν σε μορφή οπτικών δίσκων (CD-ROMs ή DVD-ROMs).

Από το 1996 έως και το 2009 ήταν υπεύθυνος του τμήματος Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του ΙΕΛ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται περιλαμβάνουν τα εξής: εκπαιδευτική τεχνολογία, γλωσσική τεχνολογία, αναγνώριση φωνής, οπτική αναγνώριση χαρακτήρων, τεχνικές αναγνώρισης προτύπων, αυτόματη μετάφραση. Έχει διατελέσει πρόεδρος σε συνεδρίες συνεδρίων, μέλος οργανωτικών επιτροπών συνεδρίων και Workshops, αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων και μέλος επιτροπών κρίσης ερευνητικών άρθρων. Είναι μέλος του Εθνικού Πίνακα Κριτών Ελλάδας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ), της επιτροπής για την έκδοση του έργου του Σολωμού σε μορφή CD-ROM (με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων) και της Ένωσης Ερευνητών.