Για ακόμα μία χρονιά το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» συμμετείχε στην
82η ΔΕΘ που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη από 9 έως 17/09. Η φετινή διοργάνωση –με τιμώμενη χώρα την Κίνα- αναδείχτηκε η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, καθώς συμμετείχαν 18 χώρες με 1.500 εκθέτες και με έντονο επιχειρηματικό χαρακτήρα.
Το ΕΚ "Αθηνά" (στο κτίριο 14, stand 7, περίπτερο ΓΓΕΤ) έδωσε και φέτος το δυναμικό παρόν στην διεθνή έκθεση παρουσιάζοντας ερευνητικά αποτελέσματα που προέρχονται κυρίως απο start-ups. Εκπρόσωποι του Κέντρου κατά τη διάρκεια της έκθεσης υποδέχτηκαν τόσο τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον υπουργό Παιδείας κ.Κωστα Γαβρόγλου, οι οποίοι και ξεναγήθηκαν στις δραστηριότητες του «Αθηνά» και μάλιστα εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται.
Οι επισκέπτες της 82ης ΔΕΘ που βρέθηκαν στο stand της ΓΓΕΤ και στο περίπτερο του "ΑΘηνά" είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον
Ηλεκτρονικό Λογογράφο το πλέον ολοκληρωμένο πακέτο αναγνώρισης φωνής και φωνητικής πληκτρολόγησης που έχει ποτέ κατασκευαστεί στην ελληνική γλώσσα! ΟΙ μικρότεροι φίλοι μας εθνουσιάστηκαν με το εκπαιδευτικό παιχνίδι 'open your mind up' (που δημιούργησε η Datalization στο πλαίσιo του ΟpenAire Project) και επιδόθηκαν στο κυνήγι της γνώσης προσπαθώντας να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια που και ανοίγοντας το μυαλό τους για να κατανοήσουν τα στάδια της επιστημονικής διαδικασίας μέσα απο το παιχνίδι.
Ενδιαφέρον προκάλεσε και το νέο έργο iMuSciCA που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση πρωτότυπων και καινοτόμων τεχνολογιών που διευκολύνουν και στηρίζουν τη μάθηση STEAM, παρέχοντας έτσι στοιχεία για τη θετική επιρροή της αλληλεπίδρασης τέχνης και επιστήμης στη δημιουργικότητα και την καινοτομία.
Τα δεδομένα και οι χρήσεις τους δεν μπορούσαν να λείπουν απο το περίπτερο του ΕΚ "Αθηνά". Ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων (ΙΠΣΥ) παρουσίασαν το έργο Capsela και εξήγησαν πώς o αγροτικός τομέας της Ελλάδας μπορεί να ωφεληθεί μέσα απο τη χρήση Δεδομένων και Τεχνολογιών της Πληροφοριας. Επιπλέον η συζήτηση επικεντρώθηκε και στις δράσεις του Ινστιτούτου για τις λύσεις που προσφέρουν τα μεγάλα δεδομένα στην κυκλική οικονομία.
Πολλοί ήταν και οι επισκέπτες που ξεναγήθηκαν και στην Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη (Η.Β.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.). Η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη που σήμερα συγκεντρώνει χιλλιάδες χρήστες καθημερινά, αποτελεί τον καρπό συνεργασίας με το Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά". Αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο που έχει στόχο την δυνατότητα εντοπισμού και ανάκτησης όλων των νομοθετικών και κανονιστικών πράξεων, που αφορούν στον τομέα των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε., με τρόπο φιλικό προς τους χρήστες.
Το περίπτερο του ΕΚ "Αθηνά" προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών κινέζων εκθετών και επισκεπτών -η Κίνα συμμετείχε ώς τιμώμενη χώρα-, καθώς αποτέλεσε σημείο απο το οποίο μπορούσαν να προμηθευτούν το λεξικό XENION, ελληνοκινέζικο και κινεζοελληνικό λεξικό, ένα χρήσιμο βοήθημα που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου για την εκμάθηση της κινέζικης γλώσσας. Μάλιστα, εκπρόσωποι απο την αντιπροσωπεία της Κίνας παρέλαβαν το λεξικό απο τους ερευνητές του "Αθηνά" και αναζήτησαν συνεργασίες με το Κέντρο. Τα λεξικά XENION δωρίστικαν σε κινέζους αντιπροσώπους καθώς και στο stand του Hellenic –Chinese Union for Economical Commercial and Cultural Communications.