OpenAIRE: Πρόσκληση σε webinar με θέμα "Data Stewardship"

09-05-2019
ΕΚ "Αθηνά"

Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) και η Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου, ως Εθνικοί Κόμβοι για την Ανοικτή Πρόσβαση στην Ελλάδα και στην Κύπρο αντίστοιχα, σε συνέχεια της επιτυχημένης σειράς από διαδικτυακά σεμινάρια για θέματα που αφορούν βασικές πτυχές της Ανοικτής Επιστήμης, σας προσκαλούν στο επόμενο webinar το οποίο θα εστιάσει στην έννοια του “Data Stewardship”.
 
OpenAIRE webinar: “The role and value of data stewards in Universities: a TU Delft case study on data stewardship”
 
Πότε; Πέμπτη 9 Μαΐου
Ώρα: 11:00 πμ - 12:00 μμ
Τοποθεσία: Για παρακολούθηση, συνδεθείτε εδώ https://zoom.us/j/646672002
Γλώσσα παρουσίασης: Αγγλική
 
Με μεγάλη χαρά, σας ανακοινώνουμε ότι το επικείμενο webinar θα πραγματοποιηθεί από τις συναδέλφους Marta Teperek, Data Stewardship project coordinator και Esther Plomp, data steward of the Faculty of Applied Sciences στο TU Delft της Ολλανδίας.
 
Κατά τη διάρκεια αυτού του διαδικτυακού σεμιναρίου, η Marta θα μιλήσει για το Πρόγραμμα Επιστασίας Δεδομένων (Data Stewardship Programme) το οποίο συντονίζει στο TU Delft. Προκειμένου να αντιμετωπίσει διεξοδικά τις ανάγκες διαχείρισης δεδομένων διαφόρων επιστημονικών κλάδων του Πανεπιστημίου, το TU Delft αποφάσισε να διορίσει από έναν επιστάτη δεδομένων (data steward) σε κάθε σχολή. Κατά τη διάρκεια του webinar, θα μάθετε ποιοι είναι οι επιστάτες δεδομένων, πώς σχετίζονται με τις βιβλιοθήκες, ποιο είναι το αντικείμενο εργασίας τους, τι υποστήριξη προσφέρουν στην ερευνητική κοινότητα και πώς χρηματοδοτούνται. Επιπλέον, η Marta θα συζητήσει μερικές βασικές προκλήσεις και μελλοντικά σχέδια.
 
Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το OpenAIRE webinar “The role and value of data stewards in Universities: a TU Delft case study on data stewardship, παρακαλώ συμπληρώστε τη φόρμα δήλωσης συμμετοχής (εδώ).
 
Συνοπτικά βιογραφικά σημειώματα των ομιλητριών:
 
Η Marta είναι κάτοχος PhD στη μοριακή βιολογία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Το 2015, εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και ηγήθηκε της δημιουργίας και ανάπτυξης του Μηχανισμού Διαχείρισης Ερευνητικών Δεδομένων, το οποίο υποστήριζε τους ερευνητές του Πανεπιστημίου σε καλές πρακτικές διαχείρισης και διαμοιρασμού δεδομένων. Το 2017, η Marta μετακόμισε στο TU Delft στην Ολλανδία, όπου ηγείται του προγράμματος Data Stewardship. Η Marta υπηρετεί ακόμη στο Editorial Board του Data Science Journal και είναι μεταξύ των co-chairs της ομάδας ενδιαφέροντος Libraries for Research Data της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τα ερευνητικά δεδομένα (Research Data Alliance - RDA). Δημοσιεύει τακτικά blogposts και επιστημονικές δημοσιεύσεις που έχουν περάσει από ομότιμη κρίση, σχετικά με τη διαχείριση δεδομένων και την ανοικτή επιστήμη, και δραστηριοποιείται στο Twitter.
 
Η Esther Plomp είναι Data Steward of the Faculty of Applied Sciences στο TU Delft από τον Δεκέμβριο του 2018. Η διδακτορική της διατριβή (στο Vrije Universiteit Amsterdam) επικεντρώθηκε στη χημική σύνθεση των σύγχρονων και αρχαιολογικών ανθρώπινων δοντιών. Ως Data Steward, υποστηρίζει τους ερευνητές σε θέματα διαχείρισης δεδομένων, και προσφέρει βοήθεια σε ερωτήματα που αφορούν τα Σχέδια Διαχείρισης Δεδομένων, την αποθήκευση δεδομένων, τις αρχές FAIR, τα προσωπικά δεδομένα και τα αποθετήρια δεδομένων. Από τις πρακτικές διαχείρισης ερευνητικών δεδομένων, ενδιαφέρεται κυρίως στα ηλεκτρονικά σημειώματα εργαστηρίων (Electronic Lab Notebooks) και στις εξελίξεις την ανοικτής επιστημονικής επικοινώνησης.
 
Mε τη λήξη του webinar θα διαμοιραστούν σε όλους τα αρχεία της παρουσίασης και η βιντεοσκόπηση.
 
Για ερωτήσεις και περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε… επικοινωνήστε μαζί μας!

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30