Στο DAIAD το Βραβείο Καινοτομίας 'Innovation Radar Prize 2017'

Στα χέρια των πολιτών ένα πολύτιμο εργαλείο για τον έλεγχο κατανάλωσης νερού

16-11-2017

Μια μεγάλη επιτυχία του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων/ΕΚ "Αθηνά" κρύβεται πίσω από την νίκη της Αmphiro, της ελβετικής εταιρείας που κέρδισε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό Innovation Radar Prize 2017 στην κατηγορία 'H τεχνολογία στην υπηρεσία της κοινωνίας' ('Tech for Society'). To έργο DAIAD και οι καινοτόμες τεχνολογίες για τον έλεγχο κατανάλωσης νερού που αναπτύσσει, βρίσκονται πίσω απο την νίκη της Amphiro, της εταιρείας που διαθέτει σήμερα στην αγορά το πρώτο οικιακό εργαλείο καταμέτρησης και ελέγχου της κατανάλωσης νερού στο σπίτι μας.
 
Στο Innovation Radar Prize -μια πρωτοβουλία της Κομισιόν για να ενισχύσει τη διασύνδεση έρευνας και καινοτομίας-, αξιολογούνται και βραβεύονται κάθε χρόνο υποσχόμενες καινοτομίες που προκύπτουν από χιλιάδες χρηματοδοτούμενα έργα έρευνας και καινοτομίας. Το DAIAD, ένα έργο που ξεκίνησε το 2014 με συντονιστή το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων (ΙΠΣΥ) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» στο πλαίσιο του FP7, βρέθηκε φέτος ανάμεσα τους.
 
Σε μία εποχή όπου η ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προσκλήσεις για το μέλλον του πλανήτη, το DAIAD οραματίστηκε να προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία για την ενδυνάμωση των πολιτών ώστε να μπορούν να ελέγχουν από μόνοι τους την οικιακή κατανάλωση νερού, να παρακολουθούν κάθε σταγόνα που τρέχει στην οικία τους και να μετατρέπουν αυτή την πληροφορία σε δράση, παράγοντας έτσι τόσο ιδιωτικά, όσο και κοινωνικά οφέλη προς βιώσιμές λύσεις εξοικονόμησης και αποτελεσματικής διαχείρισης του νερού. 
 
«Αξιοποιώντας τεχνολογίες μεγάλων δεδομένων (big data) και μηχανικής εκμάθησης (machine learning), η ομάδα του DAIAD έχει καταφέρει να παράγει καινοτομία όχι μόνο σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό καθώς οι πολίτες ενδυναμώνονται με ένα εργαλείο που τους επιτρέπει να δράσουν καταλυτικά πρώτα ώς μονάδα ο καθένας και σε δεύτερο επίπεδο ως σύνολο με στόχο την εφαρμόσιμη και βιώσιμη διαχείριση της κατανάλωσης του νερού» τονίζει ο Σπ. Αθανασίου, συντονιστής του DAIAD και ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά».
 
Η υλοποίηση του οράματος και η μετατροπή της ιδέας σε επιτυχημένο εμπορικό προϊόν απαίτησε τόσο την σύμπραξη κορυφαίων κέντρων στον τομέα του περιβάλλοντος και της υπολογιστικής τεχνολογίας, όσο και την σύμπραξη του επιχειρηματικού κόσμου που στο πρόσωπο της εταιρείας Amphiro, έδωσε σάρκα και οστά στο εγχείρημα. Λανσάροντας τον πρώτο έξυπνο οικιακό μετρητή κατανάλωσης νερού, η Amphiro εξασφάλισε τα εμπορικά βήματα στην τεχνολογία που αναπτύχτηκε και έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν εκτεταμένες πιλοτικές μετρήσεις. Η πιλοτική εγκατάσταση των μετρητών της Amphiro στα νοικοκυριά του Alicante της Ισπανίας όσο και του St Albans της Αγγλίας για περίοδο 12 μηνών, κατέδειξε ότι υπήρξε πράγματι σημαντική μείωση της συνολικής κατανάλωσης νερού στις περιοχές αυτές. 
 
Το DAIAD μας άφησε με ένα σημαντικό εργαλείο που έχει τη δυνατότητα να καθορίσει βιώσιμες πολιτικές για τη διαχείριση των υδάτων. Ωστόσο, απομένει να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Θα δούμε τους κρατικούς παρόχους νερού να χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή για τη διαχείριση της κατανάλωσης νερού, και αν ναι, κάτω από ποιο οικονομικό- κοινωνικό κόστος/σχέδιο; Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία τεχνολογία που υπόσχεται να επηρεάσει την συμπεριφορά των πολιτών στην κατανάλωση νερού και να απαντήσει έτσι σε ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα κοινωνικής οργάνωσης: τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. 
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30