Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Τμήμα Επιστημών του Πολιτισμού στην Ξάνθη, παράρτημα του Ερευνητικού Κέντρου 'Αθηνά' συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τη Βραδιά του Ερευνητή 2017, διοργανώνοντας με μεγάλη επιτυχία τόσο ένα εκπαιδευτικό προγράμματα για τα σχολεία της Περιφέρειας, όσο και μία ανοικτή εκδήλωση για το ευρύ κοινό της Ξάνθης, και προσφέροντας έτσι μια άκρως διεπιστημονική επίδειξη και συζήτηση -με επίκεντρο την Τεχνολογία στην υπηρεσία του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης- και δίνοντας το έναυσμα για μια περαιτέρω αλληλεπίδραση προς μια κοινωνία της γνώσης και της καινοτομίας.
Την Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017 και στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για τη "Βραδιά του Ερευνητή" (προεκδήλωση) τις κτιριακές εγκατάσεις του Τμήματος επισκέφτηκαν οι μαθητές της ΣΤ' τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης και πήραν μέρος σε ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο γι' αυτούς (Τρίτη, 26/09/2017, Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από την ανασκαφή στην ψηφιοποίηση»). Οι μαθητές πήραν μια γεύση από τη διεπιστημονική έρευνα που διεξάγεται στο Παράρτημα στον τομέα του πολιτισμού. Το πρόγραμμα, που διενεργείται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου μετά από συνεννόηση με τα σχολεία, ξεκινάει από την ανασκαφή, προχωράει στη μέτρηση και ανάλυση φυσικο-χημικών ιδιοτήτων και χρονολόγηση, παρουσιάζει την ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση, επιδεικνύει την τριδιάστατη ψηφιοποίηση και καταλήγει στις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας και την τριδιάστατη εκτύπωση.
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για τη "Βραδιά του Ερευνητή" (προεκδήλωση) τις κτιριακές εγκατάσεις του Τμήματος επισκέφτηκαν οι μαθητές της ΣΤ' τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης και πήραν μέρος σε ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο γι' αυτούς (, Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από την ανασκαφή στην ψηφιοποίηση»). Το πρόγραμμα, που διενεργείται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου μετά από συνεννόηση με τα σχολεία, ξεκινάει από την ανασκαφή, προχωράει στη μέτρηση και ανάλυση φυσικο-χημικών ιδιοτήτων και χρονολόγηση, παρουσιάζει την ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση, επιδεικνύει την τριδιάστατη ψηφιοποίηση και καταλήγει στις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας και την τριδιάστατη εκτύπωση.
Η κύρια εκδήλωση για τη Βραδιά του Ερευνητή 2017, έλαβε χώρα την 29η Σεπτεμβρίου τις κτιριακές εγκαταστάσεις του τμήματος στην Ξάνθη (Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων). Η 29η Σεπτεμβρίου ήταν μια ημέρα γεμάτη έρευνα και επιστήμη, τέχνη, καινοτομία, αλληλεπίδραση και επικοινωνία, για έναν κόσμο ο οποίος ακροβατώντας σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης και οικονομικής συμπίεσης εξακολουθεί πεισματικά να στοχεύει στην πρόοδο και την αριστεία, στοχεύοντας σε ένα μέλλον καλύτερο για όλους. Ομιλίες, συζητήσεις, ξεναγήσεις, εκθέσεις τέχνης (φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική) και τεχνολογίας (ρομποτική, drones, 3Δ εκτυπωτές, εικονική πραγματικότητα) και πολλή-πολλή μουσική, περίμεναν τους επισκέπτες των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά στην Ξάνθη.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες οργανισμούς: Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός "Δήμητρα" Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (Παρουσίαση ερευνητικών ενδιαφερόντων), Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα - ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Παρουσίαση ερευνητικών ενδιαφερόντων), Hellenic Open University (Virtual Labs), Democritus Racing Team - DRT (Προσομοίωση αγώνων), Xánthi TechLab (Robot – πιανίστας), RoboSpecialists (Διαγωνισμοί, ρομποτάκια κ.α.), ROUTE maps (Έντυποι και ψηφιακοί χάρτες). Το πρόγραμμα των ομιλιών πλαισιώθηκε απο την παρουσία των εξής προσκεκλημένων ομιλητών: Ορφανίδης Σωτήρης (Δ/ντής ΙΝ.ΑΛ.Ε.), Κουρτίδης Κωνσταντίνος (Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος ΔΠΘ), Ραψομανίκης Σπυρίδων (Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος ΔΠΘ), Διαμαντόπουλος Σωτήρης (Υποψήφιος Διδάκτορας Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών ΗΥ ΔΠΘ) και Ευταξίας Αλέξανδρος (Υποψήφιος Διδάκτορας Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος ΔΠΘ). Σύντομες παρουσιάσεις έγιναν απο τους: Σταύρος Σιντόσης (Ομάδα DRT), Δημήτρης Γιαννακούδης (Xanthi TechLab), Θανάσης Μπαλαφούτης (Σύλλογος Robospecialists). Σε εναρκτήρια παρουσίαση ο Δρ Νέστορας Τσιρλιγκάνης παρουσίασε το Κέντρο και το έργο του ενώ αργότερα, η Δρ Τσιαφάκη Δέσποινα επικεντρώθηκε στη χρήση πολυμέσων στον πολιτισμό.
Μια σειρά απο χορηγούς υποστήριξαν την εκδήλωση ( Apostolos Papadopoulos Meat Company, Θράκης Γεύσεις Luncheonmeat, Γρηγόρης Μικρογεύματα Ξάνθης, Ζαχαροπλαστείο "Το Κάτι Άλλο", ΠΑΠΑΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ, Rainbow Waters, Sgouridi Wines Ltd., Vourvoukeli Estate και Solar Beer, Panagiotis Pantazidis, Prisma Electronics SA, Telia + pavla, easy PC, Οικοδομικά Υλικά Φραγκούλης Α.Ε., Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης ) ενώ το Κανάλι 6, το Χanthi2.gr και η ΕΡΑ Κομοτηνής ανέλαβαν χορηγοί επικοινωνίας των εκδηλώσεων.
Απο τη γιορτή της επιστήμης δεν έλειπαν και οι καλλιτέχνες που διάνθισαν την εκδήλωση και ενέπνευσαν τους νέους ερευνητές με το έργο τους. Συγκεκριμένα το έργο του Αντώνη Κουτσούμπα (γλυπτική), της Maria Silva Paraguaya Cubas Manfredini ( γλυπτική) και του Κωνσταντίνου Κουρτίδη «Από τα ηλεκτρόνια στα άστρα, από τα άστρα στον άνθρωπο» διάνθισε με τέχνη τη Βραδιά. Στην εορταστική ατμόσφαιρα συνέβαλε και η ομάδα των μουσικών (Antonis Mousades, Asmik Beglaryan, Elsa Karioti, Harry Xylas, Τριαντάφυλλος Σφυρής, Δημήτρης Σφυρής, Μάκης Αβραμίδης, Καίτη Μπεμπεκίδου, Στέλλα Φωτοπούλου, Έφη Φλώρου) προσφέροντας μία ευχάριστη νότα στη Βραδιά.
Πολλοί ήταν και οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς που διοργανώθηκαν. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε απο 4 διαγωνισμούς για όλες τις ηλικίες: Διαγωνισμός ζωγραφικής μαθητών της ΣΤ' τάξης από Δημοτικά Σχολεία της Ξάνθης, Διαγωνισμός ρομποτικής RoboMessi, Διαγωνισμός ρομποτικής Follow Line, Διαγωνισμός Miss PacMan.