Μήνυμα υποστήριξης στην ερευνητική κοινότητα της χώρας έστειλε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη. Ο Πρόεδρος του ΕΚ «ΑΘηνά», καθ. Ιωάννης Ιωαννίδης και ο Υπεύθυνος του Παραρτήματος Ξάνθης δρ.Νέστορας Τσιρλιγκάνης υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό της χώρας και το υπουργικό κλιμάκιο που τον συνόδευε, στις εγκαταστάσεις του Ερευνητικού Κέντρου στην Ξάνθη.
Tόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ.Κ. Γαβρόγλου και οι τοπικοί βουλευτές παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον εκτενή παρουσίαση των επιτευγμάτων του Κέντρου στον τομέα της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης στο χώρο της Πληροφορικής, των Υπολογιστικών Επιστημών και του Πολιτισμού, περιοχές στις οποίες το παράρτημα του ΕΚ «Αθηνά» στην Ξάνθη εστιάζει τις ερευνητικές του δραστηριότητες. Μάλιστα, ένα ξεχωριστό θέαμα τους περίμενε, καθώς μέσα από ειδικά 3D γυαλιά ξεναγήθηκαν σε τριδιάστατες απεικονίσεις τοπικών μνημείων.
Μιλώντας στο αμφιθέατρο του Ερευνητικού Κέντρου, ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε μεγάλη πληγή για την χώρα τη φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και δεσμεύτηκε σε πορεία πρός την ανάσχεση του φαινομένου. Τονίζοντας ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την χώρα και η βέλτιστη αξιοποίηση του καίρια για μια παραγωγική οικονομία, αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της έρευνας, ξεκινώντας από την αύξηση των δημοσίων δαπανών για την έρευνα από το 0,6% στο 0,96%.
Απευθυνόμενος σε όλους τους προσκεκλημένους, τόσο στους συμβούλους επιχειρήσεων όσο και στους ερευνητές, απέδωσε ξεχωριστή σημασία στην ανάγκη για σύνδεση του παραγόμενου προϊόντος της έρευνας με τον επιχειρηματικό κύκλο και την ένταξη του στο τρίγωνο Εκπαίδευση - Έρευνα – Καινοτομία, σχήμα το οποίο υπηρετεί το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» για τις επιστήμες της Πληροφορικής από το 1990. Την ομιλία του έκλεισε αποδίδοντας επαίνους στους ερευνητές του «Αθηνά» αλλά και σε όλους τους Έλληνες ερευνητές: «παρά τις αντίξοες συνθήκες, υπάρχουν άξιοι άνθρωποι της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας που επιμένουν να παραμένουν στην πατρίδα. Και μάλιστα όχι σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, αλλά στην περιφέρεια, στην ακριτική Ξάνθη και να παράγουν πολύ σπουδαία δουλειά, πολύ σπουδαίο έργο, το οποίο συμβάλλει ουσιαστικά, όχι μόνο στην ποιότητα της εκπαιδευτικής μας υποδομής, αλλά και στην προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας μας».
Τον κομβικό ρόλο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών και την ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας σε αυτά τα πεδία ανέδειξε ο λόγος του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ.Κ. Γαβρόγλου.
Ακολουθούν επιλεγμένες φωτογραφίες. Η ομιλία του Πρωθυπουργού είναι διαθέσιμη εδώ