BABYROBOT

Child-Robot Communication and Collaboration: Edutainment, Behavioural Modelling and Cognitive Development in Typically Developing and Autistic Spectrum Children
Το επιστέγασμα της ανθρώπινης επικοινωνίας είναι η μοναδική ικανότητά μας να μοιραζόμαστε τις προθέσεις μας, να δημιουργούμε και να υλοποιούμε κοινά σχέδια. Χρησιμοποιώντας αυτό το παράδειγμα μπορούμε να μοντελοποιήσουμε την επικοινωνία ανθρώπου-ρομπότ ως μια διαδικασία τριών βημάτων: μοίρασμα προσοχής, θέσπιση κοινού εδάφους, κοινής γνώσης και σχηματισμός κοινών στόχων. Προϋποθέσεις για την επιτυχή επικοινωνία είναι να είναι κάποιος σε θέση να αποκωδικοποιήσει τη γνωσιακή κατάσταση των ανθρώπων γύρω μας (ανάγνωση πρόθεσης) και να οικοδομήσει εμπιστοσύνη.
 
Ο κύριος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ρομπότ που αναλύουν και παρακολουθούν την ανθρώπινη συμπεριφορά με την πάροδο του χρόνου, στο πλαίσιο του περιβάλλοντός τους (της συγκεκριμένης κατάστασης) με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων παρακολούθησης προκειμένου να καθοριστεί κοινό έδαφος και δυνατότητες ανάγνωσης πρόθεσης. Στο BabyRobot επικεντρωνόμαστε τόσο σε τυπικώς αναπτυσσόμενα οσό και σε παιδιά στο αυτιστικό φάσμα. Τα παιδιά έχουν μοναδικές δεξιότητες επικοινωνίας, είναι γρήγοροι και προσαρμοστική μαθητές, πρόθυμοι να υιοθετήσουν τις νέες ρομποτικές τεχνολογίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ειδική αγωγή, όπου η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων καθυστερεί ή δεν αναπτύσσεται πλήρως και χωρίς παρέμβαση ή θεραπεία. Έτσι, δεύτερος στόχος μας είναι να ορίσουμε, υλοποιήσουμε και να αξιολογήσουμε πιθανά σενάρια εφαρμογής αλληλεπίδρασης παιδιού και ρομπότ για την ανάπτυξη ειδικών κοινωνικοσυναισθηματικών δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας σε τυπικά αναπτυσσόμενα και παιδιά του αυτιστικού φάσματος.
 
Θα υποστηρίξουμε και δε θα υποκαταστήσουμε το θεραπευτή ή τον εκπαιδευτικό, δουλεύοντας χέρι-χέρι με αυτόν για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον χαμηλού κινδύνου για μάθηση και γνωσιακή ανάπτυξη. Για την πραγματοποίηση της προτεινόμενης έρευνας απαιτείται να σημειωθεί πρόοδος στις βασικές ρομποτικές τεχνολογίες μεταξύ άλλων,  κυρίως στους τομείς του σχεδιασμού και ελέγχου της κίνησης σε περιορισμένους χώρους, στην κινηματική χειρονομιών και στην αισθητηριοκινητική μάθηση και προσαρμογή. Ως εκ τούτου, τρίτος στόχος μας είναι να προωθηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη των τεχνολογιών αιχμής που είναι στον πυρήνα της ρομποτικής για την υποστήριξη της φυσικής αλληλεπίδρασης ανθρώπου-ρομπότ και συνεργασίας σε εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές εφαρμογές ή εφαρμογές σε υγειονομική περίθαλψη. Η φιλοδοξία του babyrobot να φτιάξει ρομπότ που να μπορούν δυναμικά να εγκαθιδρύουν πρωτόκολλα επικοινωνίας και να δημιουργούν πλάνα συνεργασίας θα έχει μεγάλο αντίκτυπο ακόμα κι εκτός των καταναλωτικών αγορών και αγορών εφαρμογών υγείας στις οποίες εστιάζουμε αρχικά.
 
 
Κατάσταση
Ενεργό
Έναρξη
Λήξη
Επιστημονικός Υπεύθυνος
Πέτρος Μαραγκός
Εταίροι
ATHENA RESEARCH AND INNOVATION CENTER IN INFORMATION COMMUNICATION & KNOWLEDGE TECHNOLOGIES (Greece)
THE UNIVERSITY OF HERTFORDSHIRE HIGHER EDUCATION CORPORATION (UK)
UNIVERSITAET BIELEFELD (Germany)
KUNGLIGA TEKNISKA HOEGSKOLAN (Sweden)
BLUE OCEAN ROBOTICS ApS (Denmark)
UNIVERSITE DES SCIENCES ET TECHNOLOGIES DE LILLE - LILLE I (France)
FURHAT ROBOTICS AB (Sweden)