Το ΕK "Αθηνά" στη Βραδιά του Ερευνητή 2019: Επιστήμη για όλους! Επιστήμη για ΣΕΝΑ!

Στον ρυθμό της επιστήμης! H βραδιά που περιμένουμε έφτασε και φέτος!

24-09-2019
ΕΚ "Αθηνά"

Ποιες είναι οι νότες ενός μουσικού πενταγράμμου; Πώς διαμορφώνεται ο ρυθμός ενός κομματιού; Μπορεί ένα ρομπότ να αντιληφθεί τον ήχο και να χορέψει; Το Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά" συμμετέχει και φέτος στη μεγάλη γιορτή της Επιστήμης και της Έρευνας, τη «Βραδιά του Ερευνητή», η οποία γιορτάζεται σε 300 και πλέον ευρωπαϊκές πόλεις με μεγάλη συμμετοχή της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας! Η "Βραδιά του Ερευνητή" αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει να αναδείξει το ρόλο του ερευνητή καθώς και το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο με έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του.

Με σύνθημα "Επιστήμη για όλους! Επιστήμη για ΣΕΝΑ", η φετινή βραδιά του ερευνητή θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", και σε οκτώ ακόμα πόλεις της Ελλάδος: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη, Καλαμάτα, Ρέθυμνο και Κόρινθο την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου. Μέσα από ποικίλες επιστημονικές δράσεις, πειράματα, δρώμενα και πρωτότυπες εκδηλώσεις, η έρευνα ανοίγει τις πόρτες της τόσο στον χώρο της εκπαίδευσης όσο και κυρίως στο ευρύτερο κοινό. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν νωρίς το απόγευμα και απευθύνονται σε κάθε ηλικία. Βρειτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ.


Το Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά" συμμετέχει "στον ρυθμό της επιστήμης" με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, το οποίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και περιλαμβάνει διαδραστικά εκθέματα και εργαστήρια με σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, ενώ ειδική ενότητα της παρουσίας του Κέντρου θα αποτελέσουν οι δράσεις γύρω από την Ανοιχτή Επιστήμη και την Ανοιχτή Πρόσβαση. Πιο αναλυτικά:​

Η Χρονομηχανή του Εμμανουήλ

Διαδραστικό Ομαδικό Παιχνίδι εμπειρίας με βάση τα εκθέματα του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Απαιτείται προκράτηση)

Τώρα τελευταία η χρονομηχανή όλο χαλάει…  Περιττό να πω πόσο κουραστική έχει καταντήσει αυτή η κατάσταση, ειδικά όταν αργώ να γυρίσω στην εποχή μου και το φαγητό της μάνας μου έχει κρυώσει… Οπότε, αποφάσισα σήμερα να φτιάξω έναν μηχανισμό επανεκκίνησης που θα με βοηθήσει αν ξαναχαλάσει η χρονομηχανή! Κάθε φορά που ταξιδεύω στον  χρόνο θα αφήνω σε διάφορα σημεία 3 κωδικούς. Αν η μηχανή χαλάσει και μείνω στο χρονοκενό, απλά θα επικοινωνώ με το διαγαλαξιακό laptop μου με τους βοηθούς μου και θα τους λέω που να βρουν τους κωδικούς. Αυτοί θα τους εντοπίζουν στο δικό τους χωροχρόνο, θα μου τους λένε και θα επανεκκινώ τη χρονομηχανή. Κεφτεδάκια με πατάτες είναι αυτά που μυρίζω; Μμμμμμ

Πώς βλέπουν, ακούν και νιώθουν τα ρομπότ;

Πως αντιλαμβάνεται ένα ρομπότ τις κινήσεις ενός παιδιού και δρα κατάλληλα για να παίξει μαζί του; Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν με τους ερευνητές ώστε να κατανοήσουν πως τα ρομπότ αντιλαμβάνονται τα ερεθίσματα και τα μετατρέπουν σε γνώση υψηλότερου επιπέδου. Τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, όπως π.χ. η κίνηση ενός παιδιού, οι χειρονομίες, ο λόγος και τα συναισθήματά του, γίνονται αντιληπτά μέσα από αισθητήρες και με την κατάλληλη μετατροπή παρέχουν στα ρομπότ την πληροφορία ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν ανάλογα κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού με το παιδί.

Ιστούπολη

Επιτραπέζιο παιχνίδι για 2-4 παίκτες για τη γνωριμία με αλγορίθμους και τεχνολογίες μηχανών αναζήτησης στο Διαδίκτυο

Μάθε πώς δουλεύουν οι μηχανές αναζήτησης και κάνε την ιστοσελίδα σου διάσημη. Οι συμμετέχοντες καλούνται  να βελτιώσουν τις σελίδες του στο διαδίκτυο και στη συνέχεια να κινηθούν πάνω σε αυτές. Ποια σελίδα θα γίνει η κορυφαία;

iMuSciCA - Music Science Activities

Με τη STEAM πλατφόρμα του iMuSciCA, οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίας 15 έως 17) διδάσκονται Φυσική και Μαθηματικά με τη χρήση μουσικών εργαλείων, μαθαίνοντας να σχεδιάζουν, να μελετούν και να παίζουν ψηφιακά μουσικά όργανα. Το iMuSciCA επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και στην εκμετάλλευση πρωτότυπων και καινοτόμων τεχνολογιών που διευκολύνουν και στηρίζουν τη μάθηση.Η παιδαγωγική προσέγγιση του iMuSciCA βασίζεται στο ανακαλυπτικό μοντέλο διδασκαλίας και υποστηρίζει την ενεργή, τη συμμετοχική και τη συνεργατική μάθηση, παράλληλα με την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και των δεξιοτήτων βαθιάς μάθησης (deeper learning competencies) και επίλυσης πραγματικών προβλημάτων.

Γίνε κι εσύ ο συνθέτης της Γνώσης

Παίζουμε με τις νότες και μαθαίνουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην παραγωγική διαδικασία της έρευνας. Τι θα συνέβαινε αν δεν μπορούσες να χρησιμοποιήσεις κάποιες νότες; Πώς θα αποτύπωνες τις ιδέες σου σε ένα πεντάγραμμο;

Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Το δίγλωσσο διαδικτυακό λεξικό γενικής γλώσσας για την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) και τα Ελληνικά «ΝΟΗΜΑ+», το οποίο περιλαμβάνει περίπου 12.000 αντιστοιχισμένα λήμματα στις δύο γλώσσες. Συνοδεύεται από σύνολο εργαλείων προσβασιμότητας για άτομα με προβλήματα ακοής.

Δημιουργώντας μαζί - σαν τους κατοίκους του Çatalhöyük!

(Απαιτείται προκράτηση)

Ελάτε να φτιάξουμε όλοι μαζί αντίγραφα αντικειμένων από το 7000 π Χ, που βρέθηκαν στον Νεολιθικό Οικισμό του Çatalhöyük στην Τουρκία! Θα χρησιμοποιήσουμε πηλό και ειδικά καλούπια για να κατασκευάσουμε το δικό μας αντικείμενο, που θα είναι μοναδικό γιατί θα έχει την δική μας, προσωπική σφραγίδα. Ταυτόχρονα θα συζητήσουμε όλοι μαζί για τον ενδιαφέρον και τόσο διαφορετικό τρόπο ζωής των κατοίκων του οικισμού αυτού, που ζούσαν αρμονικά και μοιράζονταν τα πάντα. Η εμπειρία απευθύνεται σε μικρές ομάδες 2 με τεσσάρων ατόμων και διαρκεί 20 λεπτά.

Χορεύοντας στον κύβο!

(Απαιτείται προκράτηση)

Μέσα από μια διαδραστική εμπειρία εξοικιώσου με την έννοια των κατευθύνσεων στον χώρο και μάθε να διαβάζεις τη γραπτή γλώσσα του χορού και της κίνησης. Στην οθόνη θα μπορείς να δεις τον εαυτό σου μέσα από διαφορετικά κινούμενα άβαρ και τροχιές κίνησης στο εικονικό περιβάλλον.

CLARIN:EL - Η Υποδομή Ψηφιακών Γλωσσικών Δεδομένων & Τεχνολογιών στην υπηρεσία της έρευνας

Έλα να γνωρίσεις από κοντά την Εθνική Υποδομή Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών CLARIN:EL μέσα από σύντομες παρουσιάσεις, βίντεο, demos και έξυπνα quiz! Μάθε περισσότερα για τα ψηφιακά γλωσσικά δεδομένα και ανακάλυψε νέες μεθόδους οργάνωσης, σωστής διαχείρισης, ανάλυσης και διαμοιρασμού τους με τη βοήθεια σύγχρονων εργαλείων και διαδικτυακών υπηρεσιών επεξεργασίας φυσικής γλώσσας.

Πολίτες του Διαδικτύου

(Απαιτείται προκράτηση)

Την πατήσατε! Σας υποσχέθηκαν ότι σήμερα θα δείτε ενδιαφέροντα πράγματα από το μεγαλύτερο Ερευνητικό Κέντρο στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα πληροφορικής, βάσεων δεδομένων, ρομποτικής κ.λπ. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα κάνουμε μαζί μια εργασία σαν αυτές που σας βάζουν να κάνετε στο σχολείο! Ή μήπως όχι;...

Οι δράσεις για την Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή στα εργαστήρια ακολουθήστε την επίσημη ιστοσελίδα της Βραδιάς του Ερευνητή: https://renathens.gr/. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δράσεις του ΕK  "Αθηνά" στη Ξάνθη και στην Πάτρα στoυς συνδεσμούς που ακολουθούν: ΕK "Αθηνά" στη Βραδιά του Ερευνητή στη Ξάνθη και ΕΚ "Αθηνά" στη Βραδιά του Ερευνητή στην Πάτρα.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30