Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» συμμετέχει στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στη μεγαλύτερη ετήσια συνάντηση για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

7-15 Σεπτεμβρίου 2019, Περίπτερο 13, stand 31

06-09-2019
ΕΚ "Αθηνά"

Το Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά" θα παρουσιάσει στο περίπτερο 13 και stand 31 της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα, νέα τεχνολογικά εργαλεία καθώς και σημαντικές ερευνητικές πρωτοβουλίες, με ειδική αναφορά στον χώρο της επιχειρηματικότητας, του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης τιμώντας τον εορτασμό για τα 30 χρόνια παρουσίας στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην πληροφορική.
 
Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με ερευνητές και συνεργάτες του Κέντρου και να γνωρίσουν από κοντά δραστηριότητες που συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας συμμετέχοντας παράλληλα σε σημαντικά στρατηγικά ευρωπαϊκά σχήματα.
 
Πιο αναλυτικά, στον ενιαίο χώρο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα παρουσιαστούν οι παρακάτω πρωτοβουλίες:
  • i-walk - Ζωντανή επικοινωνία με ένα  ρομποτικό περιπατητήρα: Φυσική αλληλεπίδραση ασθενούς με ευφυές βοήθημα αποκατάστασης, τύπου περιπατητήρα, με χρήση καθημερινών διαλόγων για την υποστήριξη καθημερινών αναγκών διαβίωσης ατόμων με δυσκολία στη βάδιση.
  • iMuSciCA - Music Science Activities: Με τη STEAM πλατφόρμα του iMuSciCA, οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίας 15 έως 17) διδάσκονται Φυσική και Μαθηματικά με τη χρήση μουσικών εργαλείων, μαθαίνοντας να σχεδιάζουν, να μελετούν και να παίζουν ψηφιακά μουσικά όργανα. Το iMuSciCA επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και στην εκμετάλλευση πρωτότυπων και καινοτόμων τεχνολογιών που διευκολύνουν και στηρίζουν τη μάθηση.
  • MyOlivGroveCoach: Ψηφιακές τηλεπισκοπικές απεικονίσεις από μη επανδρωμένα πτητικά μέσα αναπτύσσοντας ένα σύστημα παρακολούθησης ελαιώνων, το οποίο είναι ικανό να καθοδηγεί τον αγρότη/γεωπόνο όταν απαιτείται, με ένα σύστημα επικοινωνίας και υποστήριξης λήψης αποφάσεων, με κατάλληλες παρεμβάσεις και παρέχοντας χάρτες ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών καλλιέργειας.
  • ESMARTCITY: Οραματιζόμενοι τις πόλεις του μέλλοντος, επιδεικνύονται τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΝΒΙΣ στον τομέα του Βιομηχανικού Διαδικτύου των Πραγμάτων και την εφαρμογή τους στους τομείς της Ευφυούς Ενέργειας (Smart Energy), του Ευφυούς Κτηρίου (Smart Building) και Ζωντανών Εργαστηρίων (Living Labs). Κατά τη διάρκεια της έκθεσης παρουσιάζεται ένα σύστημα Ζωντανού Εργαστηρίου, εγκατεστημένο στα γραφεία του ΙΝΒΙΣ/ΕΚ «Αθηνά» στην Πάτρα, μαθαίνοντας στην πράξη τεχνικές και τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στα σύγχρονα κτήρια. Το εγχείρημα στοχεύει στη βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης και της έξυπνης διαβίωσης σε κτήρια.
  • Ελληνικός Κόμβος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας για την Κλιματική Αλλαγή (EIT Climate KIC – Greek Hub): Ο ελληνικός Kόμβος στοχεύει να λειτουργήσει ως συνδετική γέφυρα μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων και της Τουρκίας. Ο κόμβος θα συνεργαστεί στενά για τη μέτρηση του αντίκτυπου και τον καθορισμό βασικών δεικτών (KPIs) όσον αφορά τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης (SDGs) και τις κοινωνικές προκλήσεις της ΕΕ H2020. Η εστίαση του κόμβου είναι η ευαισθητοποίηση του οικοσυστήματος που σχετίζεται με την εγκαθίδρυση συνθηκών καινοτομίας στις ιδέες ωρίμασης με τις οποίες η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα που σχετίζονται με το κλίμα θα ευδοκιμήσουν και θα κλιμακώσουν τις θετικές για το κλίμα δράσεις. Θα παρουσιαστούν οι εξελίξεις σχετικών πρωτοβουλιών όπως το πανευρωπαϊκό Climathon, ο επιχειρηματικός επιταχυντής και το πρόγραμμα κινητικότητας για νέους επαγγελματίες στο χώρο του Κλίματος Pioneers into Practice.
  • Clarin:el: Το clarin:el είναι μια μόνιμη και σταθερή υποδομή όπου ο ερευνητής έχει πρόσβαση σε ψηφιακούς γλωσσικούς πόρους και διαδικτυακές υπηρεσίες γλωσσικής επεξεργασίας. Η υποδομή clarin:el είναι το ελληνικό σκέλος της ευρωπαϊκής υποδομής CLARIN, ενός πανευρωπαϊκού δικτύου οργανισμών μέσω του οποίου συγκεντρώνονται, τεκμηριώνονται, συντηρούνται και διατίθενται  γλωσσικοί πόροι, τεχνολογίες και διαδικτυακές υπηρεσίες γλωσσικής επεξεργασίας.
  • Η εφαρμογή eTranslation: Η εφαρμογή eTranslation, η οποία υποστηρίζεται από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», βοηθά τις δημόσιες διοικήσεις να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε διαφορετικές γλώσσες στην ΕΕ, στην Ισλανδία, και στη Νορβηγία. Η εφαρμογή eTranslation μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω ενός ιστοτόπου για τη μετάφραση εγγράφων και αποσπασμάτων κειμένων ή να ενσωματωθεί σε ψηφιακές υπηρεσίες. Έτσι, οι δημόσιες διοικήσεις, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην ΕΕ θα μπορούν να λαμβάνουν ψηφιακές υπηρεσίες στη γλώσσα της επιλογής τους.
  • ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ: Πρόκειται για την εθνική υποδομή που υποστηρίζει και προωθεί τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες και τέχνες, και τη γλωσσική τεχνολογία και καινοτομία στην Ελλάδα.
  • Η Χρονομηχανή του Εμμανουήλ: Ένα διαδραστικό Ομαδικό Παιχνίδι εμπειρίας με βάση τα εκθέματα του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • LinkGeoML: Το LinkGeoML στοχεύει στην ερευνητική ανάπτυξη και επέκταση τεχνικών μηχανικής μάθησης, μέσω της εκμετάλλευσης του μεγάλου αριθμού διαθέσιμων ανοικτών γεωχωρικών δεδομένων, με σκοπό την επίτευξη αυτοματοποιημένων, υψηλής ακρίβειας αλγορίθμων διασύνδεσης γεωχωρικών οντοτήτων.
  • Food and Plants recognition: Συστήματα μηχανικής μάθησης για αναγνώριση περιεχομένου σε εικόνες φαγητού και φυτών παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες στους χρήστες. Επισκεφθείτε το περίπτερο και πλοηγηθείτε μέσα από την ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή.
  • Ιστούπολη: Μάθε πώς δουλεύουν οι μηχανές αναζήτησης και κάνε την ιστοσελίδα σου διάσημη! Οι συμμετέχοντες καλούνται να βελτιώσουν τις σελίδες του στο διαδίκτυο και στη συνέχεια να κινηθούν πάνω σε αυτές. Ποια σελίδα θα γίνει η κορυφαία;
Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, το ΕΚ «Αθηνά» συμμετέχει και στις δυο παρακάτω εκδηλώσεις:
 
"Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία"
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, 18:00 – 20:00
 
Το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία ιδρύθηκε στις 17/05/2018 με πρωτοβουλία του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ) σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Αποτελεί ένα δίκτυο ερευνητικών φορέων και ογκολογικών κλινικών που εποπτεύεται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΤ), το οποίο στοχεύει στον συντονισμό και αξιοποίηση ολόκληρου του επιστημονικού δυναμικού της χώρας που δραστηριοποιείται στον αναδυόμενο αυτόν τομέα της Ιατρικής. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι στόχοι και τα επιτεύγματα του Δικτύου τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.
 
"Κινητοποίηση της Μετάβασης προς τη βιωσιμότητα"
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, 20:00 – 21:00
 
Το UN SDSN 4-Seas είναι μια Ευρω-Ασιατική Πρωτοβουλία που στοχεύει στην κινητοποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης της Μεσογείου, της Μαύρης, της Κασπίας Θάλασσας και της Αραλ Θάλασσας με βάση την επιστημονική γνώση, προκειμένου να προστατευθεί η καλή περιβαλλογική κατάσταση των παγκόσμιων θαλασσών και ωκεανών, παρέχοντας ένα σχέδιο μεταβατικής αειφορίας "από τα ποτάμια στους ωκεανούς".
 
Η πρωτοβουλία αυτή ηγείται από το SDSN Greece και το SDSN Black Sea, τα οποία καινοτομούν στην έρευνα για την εφαρμογή των SDG σε ποτάμια και υγρότοπους, παράκτιες ζώνες, θάλασσες και ωκεανούς, ναυτιλία, θαλάσσιες μεταφορές, υπεράκτια παραγωγή ενέργειας, αλιεία και υδατοκαλλιέργεια.
 
Στην εκδήλωση συμμετέχουν ο Καθηγητής Θεοδοσίου Νικόλαος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του SDSN Black Sea παρουσιάζοντας τις δράσεις του Δικτύου, καθώς και το UN SDSN 4-Seas Initiative, και η Λυδία Παπαδάκη, Manager του UN SDSN Greece κάνοντας αναφορά για τα προγράμματα και την έρευνα αυτών των οργανισμών, καθώς και τις προσεχείς ευκαιρίες για νέους ερευνητές και επαγγελματίες πάνω στη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα.
 
Στη φετινή διοργάνωση, η ΔΕΘ προσκαλεί ως Τιμώμενη Χώρα την Ινδία, μία ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομική και επενδυτική υπερδύναμη, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.
 
Το ΕΚ "Αθηνά" αναγνωρίζει την Καινοτομία ως την κινητήρια δύναμη της ανταγωνιστικότητας και ως το βασικό καταλύτη της ευημερίας. Για 30 χρόνια διατηρεί ένα ζωηρό ήθος καινοτομίας αναπτύσσοντας προηγμένες τεχνολογίες, προϊόντα και υπηρεσίες, και καλλιεργώντας συνέργειες μεταξύ των κόσμων της έρευνας και της επιχειρηματικότητας.