Η Βραδιά του Ερευνητή 2017 και το ΕΚ 'Αθηνά' ταξιδεύουν στο Λαύριο

Στο Λαύριο η προ-εκδήλωση του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» για τη Βραδιά του Ερευνητή

22-09-2017
ΕΚ "Αθηνά"
Παλαιό Χυτήριο Λαυρίου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Βραδιάς του Ερευνητή οργανώνοντας μια προ-εκδήλωση για να ξεναγήσει μικρούς και μεγάλους στις τεχνολογίες που αναπτύσσει. Φέτος, οι δράσεις μας για πρώτη φορά διοργανώνονται από κοινού με το ΕΛΚΕΘΕ και θα φιλοξενηθούν στο Λαύριο, στην Αίθουσα Χυτηρίου (έναντι Ρολόι) στο Λιμάνι Λαυρίου, την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 (6.00-10.00μμ) σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό – Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο και τον τοπικό δήμο. 
 
Μια σειρά από δραστηριότητες, επιδείξεις, πειράματα και παιχνίδια έχουν στόχο να συναρπάσουν τους επισκέπτες όλων των ηλικιών και να τους ξεναγήσουν στην μαγεία της επιστήμης και της έρευνας. Οι ερευνητές του ΕΚ «ΑΘηνά» θα βρίσκονται εκεί με τέσσερις ενδιαφέρουσες δράσεις: 
 
• Πόσο σημαντικός θα ήσουν αν ήσουν ιστοσελίδα της Google? 
Το να βρούμε την πληροφορία στο Google είναι κάτι που όλοι το θεωρούμε δεδομένο, αλλά τι συμβαίνει μέχρι αυτή η πληροφορία να παρουσιαστεί στην οθόνη μας; Πώς ιεραρχεί η Google τις ιστοσελίδες που είναι σχετικές με κάτι που ψάχνουμε για να τις παρουσιάσει από τις πιο σημαντικές στις λιγότερο σημαντικές; Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά θα «ντυθούν» για λίγο «ιστοσελίδες», θα ακολουθήσουν τα μονοπάτια που χαράσσουν οι αλγόριθμοι και θα πάρουν μια ιδέα για το πώς μικρές αλλαγές στη δομή των διασυνδέσεων μεταξύ των ιστοσελίδων μπορούν να καθορίσουν το ποια πληροφορία θα φτάσει τελικά πρώτη στα χέρια μας! 
 
• Ο Βλάσης, το ρομπότ που χορεύει! 
Η ομάδα αναγνώρισης και επεξεργασίας μουσικής του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου / Ε.Κ. “Αθηνά” έχει αναπτύξει έναν καινοτόμο αλγόριθμο αναγνώρισης ρυθμού σε πραγματικό χρόνο (real-time beat-tracking) ο οποίος έχει ενσωματωθεί σε ένα ρομπότ που χορεύει. Συγκεκριμένα, στο ρομπότ μπορεί να «φορτωθεί» οποιοδήποτε μουσικό κομμάτι της αρεσκείας μας, και το ρομπότ να αναπαραγάγει το κομμάτι αυτό και να αναγνωρίσει το ρυθμό. Έτσι μπορεί και χορεύει σύμφωνα με τον ρυθμό του κομματιού που αναπαραγάγει και να συνεπάρει στον ρυθμό του όλους τους οπαδούς του. 
 
• WhoLoDancΕ: χορεύοντας με τα βήματα της τεχνολογίας (EK ΑΘΗΝΑ)
Πώς μια κινούμενη φιγούρα μπορεί να επηρεάσει την κίνησή σου; Αν χόρευες μαζί με ένα τρισδιάστατο άβαταρ ή μία ολογραμματική προβολή πώς θα ήθελες να μοιάζει(ς); Πόσο εύκολο είναι να φτιάξει κανείς μια βιβλιοθήκη για τη χορευτική κίνηση; Τι μπορεί να διδάξει έναν επιστήμονα της πληροφορικής ένας χορευτής ώστε να σχεδιάζει καλύτερες διαδραστικές διεπαφές; Αυτά είναι μόνο κάποια από τα ερωτήματα τα οποία καλούμαστε να απαντήσουμε μέσα από την ενασχόλησή μας στο ερευνητικό έργο WhoLoDancE!
 
• Φτιάχνω μουσική με τις κινήσεις του σώματος και του προσώπου μου!
Ελάτε να πειραματιστείτε παίζοντας ένα εικονικό έγχορδο μουσικό όργανο κάνοντας χειρονομίες με τα δάκτυλά σας και τις κινήσεις του σώματός σας!  Οι εικονικές χορδές μπορούν να είναι φτιαγμένες από ασυνήθιστα υλικά όπως μάρμαρο, τρίχες αλόγου ή ακόμα μετάξι και ιστό αράχνης. Ο μουσικός ήχος που θα ακούσετε παράγεται υπολογιστικά σε πραγματικό χρόνο από τον υπολογιστή καθοδηγούμενος από τις δικές σας χειρονομίες!
 
Οι εκδηλώσεις για τη “Βραδιά του Ερευνητή 2017” θα κορυφωθούν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017, στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” όπου το ΕΚ «Αθηνά» θα βρίσκεται με πλήθος από δραστηριότητες, παιχνίδια, δρώμενα και εκπλήξεις από τις 18.00 έως τις 22.00. Περισσότερες λεπτομέρειες στον δικτυακό τόπο της Βραδιάς του Ερευνητη 2017.