To ΕK "Αθηνά" στη Βραδιά του Ερευνητή 2017

Συμμετέχουμε και φέτος με μοναδικές δράσεις, παιχνίδια, επιδείξεις, πειράματα

29-09-2017
ΕΚ "Αθηνά"
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά συμμετέχει στη Βραδιά του Ερευνητή 2017 και θα βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου (17.00 – 22.00) προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε μία μοναδική περιήγηση στον κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας.
 
Μια σειρά από δραστηριότητες, επιδείξεις, πειράματα και παιχνίδια έχουν στόχο να συναρπάσουν τους επισκέπτες όλων των ηλικιών και να τους ξεναγήσουν στην μαγεία της επιστήμης και της έρευνας. Οι ερευνητές του ΕΚ «Αθηνά» θα βρίσκονται εκεί με ενδιαφέρουσες δράσεις: Pομπότ που χορεύουν στο ρυθμό του αγαπημένου μας μουσικού κομματιού, μας καταλαβαίνουν και παίζουν μαζί μας (Μονάδα Ρομποτικής Αντίληψης και Αλληλεπίδρασης), εικονικά μουσικά όργανα που μπορούμε να χειριστούμε από τον υπολογιστή μας προσομοιώνουν τις κινήσεις ενός κιθαρίστα (Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου), μια εφαρμογή που παρακολουθεί την κατανάλωση του νερού σε πραγματικό χρόνο και μας κάνει οικονομία (Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων), μια εφαρμογή που μετατρέπει την επίσκεψη μας στο μουσείο σε παραμύθι, αλλά και ψηφιακά εργαλεία οργάνωσης και σύνδεσης ψηφιακών πηγών (Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας).
 
Οι ερευνητές μας θα μας ξεναγήσουν σε ένα εικονικό εργοστάσιο, ένα «έξυπνο» εργοστάσιο που ολοκληρώνει το Βιομηχανικό Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IIoT) και θα μας εκπαιδεύσουν στις δυνατότητες του εκπαιδευτικού σεισμογράφου που παρέχει πρόσβαση σε σεισμολογικά δεδομένα για εκπαιδευτικούς σκοπούς (Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων). Αναγνωρίζοντας ότι το υγιές έδαφος αποτελεί τη βάση για υγιή παραγωγή, θα γνωρίσουμε καλύτερα το έδαφος και θα προσπαθήσουμε να αυτόαξιολογήσουμε την υγεία του για την καλλιέργεια μας (Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων).
 
Ο Μr Google, το παιχνίδι των ιστοσελίδων του διαδικτύου θα μας προσφέρει νέα παράθυρα κατανόησης του κόσμου του διαδικτύου, το Open your Mind Up μας προτρέπει να ανοίξουμε τη σκέψη μας στο μέλλον και να ξεπεράσουμε όλα τα εικονικά εμπόδια που μας εμποδίζουν να κατακτήσουμε την γνώση. Τέλος, οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να ψάξουν ανάμεσα στις δράσεις μας για το θησαυρό της γνώσης και να λάβουν μέρος στην κλήρωση μας, συμπληρώνοντας με τις σωστές απαντήσεις το χάρτη του θησαυρού.

Στο εργαστήριο «Χορεύοντας με τα βήματα της τεχνολογίας» (19.30- 21.30, αίθουσα Φαίδρα), θα δούμε τη χορεύτρια να μεταμορφώνεται σε τρισδιάστατες φιγούρες σε πραγματικό χρόνο, και θα δοκιμάσουμε οι ίδιοι να κινηθούμε ως διάφορες φιγούρες σε ένα εικονικό περιβάλλον, αλλάζοντας μορφές που θυμίζουν άλλοτε μυστήρια ανθρωποειδή και άλλοτε σούπερ-ήρωες καρτούν. Πώς γίνεται η καταγραφή της κίνησης με σύγχρονο εξοπλισμό Motion Capture? Το εργαστήριο απευθύνεται σε δασκάλους χορού, χορευτές, χορογράφους, επαγγελματίες, ερευνητές καθώς και ερασιτέχνες της κίνησης.
 
Τα ρομπότ σε περιμένουν για να παίξετε! Στο εργαστήριο που διοργανώνει η Μονάδα Ρομποτικής Αντίληψης και Αλληλεπίδρασης (17.30 – 19.30, αίθουσα Φαίδρα) θα δοκιμάσουμε να επικοινωνήσουμε με ρομπότ που καταλαβαίνουν τις κινήσεις και τις εκφράσεις μας. Και για τα δύο εργαστήρια είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσεων μέσω της σελίδας http://www.meteo.noa.gr/registration/index.php. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του «Αθηνά» στην Βραδιά του Ερευνητή θα βρείτε εδώ