Το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” συμμετέχει στο 1o Patras Science Festival

Για πρώτη φορά το γνωστό ‘Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας’ ταξιδεύει στην Πάτρα

11-05-2017 to 13-05-2017
ΕΚ "Αθηνά"
ΕΑΠ, Πάτρα

Το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” μετά την επί σειρά ετών επιτυχημένη παρουσία του στο «Athens Science Festival» και «Thessaloniki Science Festival» (διοργανώσεις με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες και εκατοντάδες εκδηλώσεις, εργαστήρια, πειράματα και θεατρικές παραστάσεις κ.ά.), συμμετέχει και στο 1ο Patras Science Festival, με στόχο να δημιουργήσει μια γέφυρα για τη διάχυση και κατανόηση της ψηφιακής επιστήμης και των ερευνητικών αποτελεσμάτων από μικρούς και μεγάλους.
Για πρώτη φορά το γνωστό ‘Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας’ ταξιδεύει στην Πάτρα και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη σημαντική διοργάνωση για την πόλη. Από 11 έως 13 Μαΐου, οι λάτρεις της ψηφιακής επιστήμης θα ανακαλύψουν την πληροφορική στην καθημερινότητα τους μέσα από διαδραστικά εκθέματα, εκπαιδευτικά παιχνίδια, επιδείξεις και workshops και θα γνωρίσουν καλύτερα το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων, το σημαντικό αυτό κομμάτι του ΕΚ «Αθηνά» που εδρεύει στην Πάτρα.
 
Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» θα έχει παρουσία τόσο στη Διαδραστική έκθεση (στο χώρο του Ανοικτού Πανεπιστημίου, από Τετάρτη 11/05 έως Σάββατο 13/05, καθημερινές 09:00-14:00 και Σάββατο 11:00-19:00), όσο και σε προγραμματισμένες συζητήσεις/παρουσιάσεις που έχει διοργανώσει το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων.
  • Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων με τη βοήθεια τεχνολογιών διαδικτύου; Το workshop ‘Ενεργειακή αποδοτικότητα κτηρίων’ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων το Σάββατο, 13/05 στις 11:00 το πρωί, θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις σε αυτό το καίριο ζήτημα, προτείνοντας την ενεργειακή μοντελοποίηση και την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας του διαδικτύου των πραγμάτων (internet of things). 
  • Την ίδια ημέρα (Σάββατο 11/05, 12:00 – 13:00) ακολουθεί εργαστήριο με θέμα «Κυβερνοασφάλεια: Απαιτήσεις & Κατευθύνσεις». Σειρά ομιλητών θα συζητήσουν για την αναγκαιότητα αποτελεσματικών μηχανισμών και πολιτικών κυβερνοασφάλειας, νομικών πλαισίων και ενημέρωσης οργανισμών και πολιτών. Στόχος της παρούσας δράσης είναι η παρουσίαση του σύνθετου, διεπιστημονικού πεδίου της κυβερνοασφάλειας με αναφορά σε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, τεχνολογικά, διαχειριστικά και ενημέρωσης, που οδηγούν σε μια αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων.
Καθημερινά στη διαδραστική έκθεση οι επισκέπτες θα μπορούν:
  • Να γνωρίσουν τον εκπαιδευτικό σεισμογράφο, μία διάταξη που αποσκοπεί στην ανάπτυξη συνείδησης και συμπεριφοράς αρχικά σε επίπεδο σχολικής κοινότητας αλλά και σε επίπεδο περιοχής, που μακροπρόθεσμα θωρακίζει την κοινωνία απέναντι στους σεισμούς και στη διδασκαλία στην πράξη βασικών αρχών των φυσικών επιστημών (Φυσική, Μαθηματικά, Γεωλογία)
  • Να μάθουν, μέσα από μια επιδεικτική διάταξη ενός εικονικού εργοστασίου, πώς οι τεχνολογίες του Βιομηχανικού Διαδικτύου των Πραγμάτων μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της ευφυίας στο βιομηχανικό περιβάλλον δημιουργώντας το Έξυπνο Εργοστάσιο, που μπορεί να υποστηρίξει τη μετάβαση από το μοντέλο της μαζικής παραγωγής στη μαζική εξατομικευμένη παραγωγή (ο πελάτης επηρεάζει άμεσα τη σχεδίαση του τελικού προϊόντος)
  • Να «ντυθούν» Mr Google για λίγο και να βοηθήσουν τις σελίδες του Διαδικτύου να μπουν στη σειρά. Θα μπορέσουμε να λύσουμε όλοι μαζί το μυστήριο πίσω από τον αλγόριθμο;
  • Να παίξουν με τουβλάκια και να μάθουν πώς το μοίρασμα της Γνώσης και η ανοιχτή συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων φέρνει πραγματικό όφελος σε όλους μας
  • Να ανοίξουν τη σκέψη τους στο μέλλον! Θα καταφέρει η πριγκίπισσα Γνώση να ελευθερωθεί από τα δεσμά της; Θα μπορέσουμε να τη βοηθήσουμε, ανοίγοντας το μυαλό μας, να περάσει όλα τα εμπόδια;