Οι ψηφιακοί κρίκοι στη διατροφική αλυσίδα παρουσιάζονται στο Athens Science Festival 2018!

25-04-2018
ΕΚ "Αθηνά"

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Απριλίου στο INNOVATHENS στο πλαίσιο του φετινού Athens Science Festival εμπλέκοντας κυρίως τις κοινότητες που ασχολούνται με τη γεωργία, την εναλλακτική παραγωγή και τη διατροφικής αλυσίδα. Στο round table θα συμμετέχουν εξέχοντες ομιλητές από τους παραπάνω κλάδους, οι οποίοι θα παρουσιάσουν καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές και εργαλεία βασισμένα σε ανάγκες και αιτήματα, όπως αυτά έχουν εκφραστεί από τις κοινότητες χρηστών και καινοτόμες επιχειρήσεις, και αποσκοπούν στο να βελτιώσουν την αγροτική παραγωγή και βιοποικιλότητα.

 

  • Ελένη Αλευρίτου, Απόψεις της ΕΚΠΟΙΖΩ για τη χρήση νέων τεχνολογιών στην παραγωγή τροφίμων
  • Παναγιώτης Τσακανίκας, Εκμετάλλευση των τεχνολογιών της πληροφορικής στα πλέον σύγχρονα συστήματα αξιολόγησης/παρακολούθησης της ποιότητας των τροφίμων
  • Αδαμαντία Στάμου, Going Organic: Μια καινοτόμος αγορά χωρίς μεσάζοντες
  • Μαρία Ραβάνη, Farm It! : Αναπτύσσοντας την επιτυχία

 

Λίγα λόγια για τους ομιλητές:

Η Ελένη Αλευρίτου, συνταξιούχος γιατρός με ειδίκευση στην  Παθολογοανατομία, έχει εργαστεί στα νοσοκομεία ΝΙΜΤΣ και Τζάνειο, υπήρξε  μέλος ιατρικών εταιρειών και επιστημονικές εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη και πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ.Υπεύθυνη για θέματα υγείας, διατροφής, ασφάλειας-υγιεινής τροφίμων, με σημαντική συγγραφική δραστηριότητα εκλαΐκευσης  επιστημονικών θεμάτων, έχει δώσει πολυάριθμες ομιλίες σε συνέδρια, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και φοιτητές. Έχει διατελέσει μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής του Υπ. Υγείας και είναι μέλος του ΔΣ του ΕΦΕΤ.

Ο Δρ. Παναγιώτης Τσακανίκας, είναι Φυσικός (Πανεπιστήμιο Πατρών), με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (Πανεπιστήμιο Πατρών) πάνω σε Συστήματα Επεξεργασίας Σήματος και Εικόνας. Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΙατροΒιολογικό Ινστιτούτο της Ακαδημίας Αθηνών και ως Σύμβουλος στην consultant at Emulate Inc. (https://emulatebio.com/) σε θέματα Επεξεργασίας και Ανάλυσης Εικόνας όσον αφορά την τεχνολογία organs-on-chips. Από το 2013 συνεργάζεται με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής, Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εφαρμόζονται τεχνικές μηχανικής μάθησης και επεξεργασίας σήματος με στόχο την μη επεμβατική εκτίμηση/πρόβλεψη της ποιότητας των τροφίμων μέσω μη επεμβατικών αισθητήρων.    

Η Αδαμαντία Στάμου είναι υπ. Διδάκτωρ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Από το 2011 συνεργάζεται ερευνητικά με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με θέμα το Διαδίκτυο του Μέλλοντος. Επίσης, κατέχει ΜΒΑ έχοντας λάβει πλήρη υποτροφία, κερδίζοντας το πρώτο ατομικό βραβείο στον 17ο φοιτητικό διαγωνισμό της «Οικονομικής Επιθεώρησης» (2011). Έχει ενδιαφέρον για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και πρόσφατα με την ομάδα της κέρδισε τη 2η θέση στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας του CAPSELLA.

Η Μαρία Ραβάνη είναι η γεωπόνος της ομάδας των Progragros. Σπουδάζει στο Γεωπονικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει άριστη και σφαιρική γνώση του τομέα της. Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, τόσο στην Θεσσαλονίκη (Διεθνές Συνέδριο Agrotica, ΔΕΘ) όσο και σε άλλα πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Διακρίνεται για την οργάνωση και την αποδοτικότητά της και ασχολείται ενεργά με την ανάπτυξη της εφαρμογής που θα παρουσιαστεί. Διαθέτει εργασιακή εμπειρία στον επιχειρησιακό τομέα και σε γεωπονικά γραφεία ενώ παράλληλα προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες και εμπλουτίζει τις γνώσεις της και σε άλλους τομείς. Το τελευταίο εξάμηνο εκπαιδεύεται σε βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας μέσω του Πανεπιστημίου και παρέχει πολύτιμη βοήθεια στο τεχνικό κομμάτι ανάπτυξης της εφαρμογής. Μακροπρόθεσμος στόχος της είναι η ερευνητική και ακαδημαϊκή καταξίωση και η ανάδειξη των γνώσεών της και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Το φετινό Athens Science Festival πραγματοποιείται για 5η συνεχή χρονιά με μήνυμα «Επιστήμη χωρίς Σύνορα» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 24 έως τις 29 Απριλίου. Περισσότερες πληροφορίες για το συνολικό πρόγραμμα του ΕΚ Αθηνά στο Φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε εδώ!