Επιχειρηματικότητα και καινοτομική ερευνητική δραστηριότητα θριάμβευσαν στο INSPEAR 2017

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 1ος Διαγωνισμός Σχεδίων Αξιοποίησης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΕΚ Αθηνά

10-12-2017
CORALLIA

Τεχνολογία, στρατηγική, δημιουργικότητα και καινοτομία έλαμψαν στο INSPEAR 2017, στον 1ο Διαγωνισμό Σχεδίων Αξιοποίησης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΕΚ «Αθηνά», μια πρωτοβουλία με όραμα την υποστήριξη και επιβράβευση της δυναμικής για καινοτομία και επιχειρηματικότητα, που ξεκίνησε φέτος στο «Αθηνά», επιδιώκοντας να καθιερωθεί ως ετήσια ζωντανή επίδειξη των βέλτιστων καινοτομικών δυνατοτήτων του Κέντρου.
 
Στην ξεχωριστή εκδήλωση, που έλαβε χώρα στις 7 Δεκεμβρίου στους χώρους του «Αθηνά», πρωταγωνιστές ήταν οι πρωτοποριακές ιδέες και τα δημιουργικά επιχειρηματικά σχέδια που έδωσαν πνοή, σάρκα και οστά στα αποτελέσματα μακρόχρονης εργασίας των ερευνητών και έδειξαν τον δρόμο για την επιτυχία μπροστά σε ένα ζωηρό ακροατήριο αλλά και σε μία απαιτητική κριτική επιτροπή αποτελούμενη από εξαιρετικές προσωπικότητες με εκτενή εμπειρία στην υποστήριξη (χρηματοδοτική, θεσμική, οργανωτική κ.λπ.) καινοτομικών εγχειρημάτων.
 
Την εκδήλωση άνοιξε με ένα θερμό καλωσόρισμα ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος του ΕΚ «Αθηνά» συγχαίροντας εκ των προτέρων τους διαγωνιζόμενους για την απόφασή τους να διαγωνιστούν με τα σχεδιά τους και εκφράζοντας τις προσδοκίες του να καθιερωθεί το INSPEAR ως μια ζωτική δράση του Αθηνά που συστηματικά θα διευκολύνει την ανταλλαγή και τη συσσώρευση πολύτιμης εμπειρίας και γνώσης και θα προσφέρει μια στέρεα γέφυρα μεταξύ του ερευνητικού στίβου και του επιχειρηματικού σύμπαντος.
 
Τη σκυτάλη έλαβε ο καθηγητής Βασίλης Μακιός, Υπεύθυνος της Μονάδας Υποστήριξης Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia του EK «Aθηνά» που, μεταφέροντας την πολύτιμη εμπειρία της Μονάδας Corallia – μέσα από τα σπλάχνα της οποίας, τα τελευταία χρόνια, αναδύθηκαν 3 cluster με περισσότερες από 150 εταιρείες και φορείς – διαπίστωσε την ετοιμότητα του οικοσυστήματος και κάλεσε τους ερευνητές να καταβάλουν έντονη προσπάθεια με στόχο τη μετουσίωση του ερευνητικού τους παραγόμενου σε προϊόν.
 
Στο ίδιο κλίμα, ο Αρίστος Δοξιάδης, εταίρος του Οpenfund  και σημαντικός παράγοντας του οικοσυστήματος των κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου στην Ελλάδα, μίλησε για ριζικές επερχόμενες αλλαγές στο μοντέλο του επιτυχημένου start-up, και χαρακτήρισε την εποχή μας ως την πιο κατάλληλη συγκυρία για να κάνει ο ερευνητής το βήμα από το εργαστήριο στο προϊόν: «Αυτό που περιμένουμε να συμβεί τα επόμενα 10 χρόνια είναι ότι τα πιο ενδιαφέροντα start-ups θα ξεκινούν από το χώρο της έρευνας, δηλαδή από «βαθιά» τεχνολογία, από ανθρώπους που έχουν δουλέψει πολλά χρόνια, έχουν εμβαθύνει σε ένα επιστημονικό πεδίο, έχουν βγάλει αποτελέσματα, μπορούν να τα υποστηρίξουν με πατέντες και σκέφτονται πώς θα τα μετατρέψουν σε προϊόν».
 
Την κεντρική σημασία που αποκτά η εμπορευματοποίηση του ερευνητικού αποτελέσματος σήμερα τόνισε και η Μαρίνα Χατσοπούλου, επενδυτική σύμβουλος και εταίρος σε μεγάλα παγκόσμια επενδυτικά funds, εντοπίζει ωστόσο ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για μία start-up στον τομέα της τεχνολογίας είναι η φάση της ανάπτυξης και σημείωσε ότι κάθε φορά μόνο ο τελικός χρήστης έχει την απάντηση για το αν θα τα καταφέρει να διεισδύσει στην αγορά. 

     
Στο χαιρετισμό του ο Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του MIT και ένας από τους δημιουργούς του Υπολογιστή των Εκατό Δολαρίων, αναφέρθηκε σε αρκετές ιστορίες εμπορικής επιτυχίας για την ελληνική έρευνα και τόνισε ότι από την Ελλάδα δεν λείπει η καινοτομία, αλλά η επιμονή και η εμπειρία.
 
Τόσο από την ομιλία του Μιχάλη Μπλέτσα όσο και από όλες τις εισηγήσεις δεν έλειψαν και οι αναφορές στο λαμπρό παράδειγμα της Ιnnoetics, της εταιρείας τεχνοβλαστού του Αθηνά που κατάφερε να κάνει μία από τις πιο κερδοφόρες εξόδους στην ελληνική αγορά τεχνολογίας. Το «Αθηνά» έχει παρουσιάσει δείγματα Αριστείας ακόμα και σε αυτό το τελικό στάδιο του κύκλου της ερευνητικής διαδικασίας. 
 
Ζωντανή απόδειξη αυτής της έντονης δραστηριότητας και προάγγελος ενός υποσχόμενου μέλλοντος, οι παρουσιάσεις των διαγωνιζόμενων στο INSPEAR 2017 που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της ημέρας. Τα σχέδια αξιοποίησης που παρουσιάστηκαν είχαν αφετηρία τεχνολογίες  δεδομένων, μοντέλα πολυτροπικής επικοινωνίας, τεχνολογίες δικτύωσης, εφαρμογές αξιοποίησης ανοικτών δεδομένων, έξυπνες υπηρεσίες κ.ά. Κοινό συστατικό τους, ο έντονα διεπιστημονικός χαρακτήρας των σχεδίων και ο ενθουσιασμός των εμπνευστών τους. Στο τέλος της ημέρας, η συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής ανέδειξε τα τρία επικρατέστερα σχέδια αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων με βασικά κριτήρια το στρατηγικό πλεονέκτημα, τη δυνατότητα για εμπορική επιτυχία, το βαθμό ωριμότητας της ιδέας καθώς και τη σύνθεση της ομάδας.
 
 
Σε εορταστικό κλίμα έγινε και η βράβευση των νικητών, οι οποίοι εκτός από οικονομική ενίσχυση θα επωφεληθούν από συμβουλευτικές υπηρεσίες και υποστηρικτικούς μηχανισμούς του ΕΚ «Αθηνά» με στόχο την εξέλιξη και προώθηση της ιδέας τους. Το πρώτο βραβείο κέρδισε το ‘NarrAlive: Story-centric Museum Experiences’. Δεύτερο βραβείο στο ‘DCV: An Online Exploration Platform Powered by Recommendations’, ενώ το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην πρόταση με τίτλο ‘SciTopic: Beat Information Overload in Research and Innovation’. Με τους δικούς της όρους διεξήχθη και η διαδικτυακή ψηφοφορία του κοινού, που έθεσε στην κρίση των υπολοίπων ερευνητών τις υποβληθείσες προτάσεις και βράβευσε το ‘Circulabs: Data Services for Intelligent Waste and by-Products Management’. Βασικός νικητής ωστόσο όλης της διοργάνωσης, ανεδείχθη το όραμα των ερευνητών και η όρεξη για καινοτομία.
 
Άλλωστε, το INSPEAR δεν πραγματώνεται μόνο μέσα από το διαγωνιστικό του τμήμα αλλά και, μετά το πέρας της διαγωνιστικής διαδικασίας, με την υποστήριξη των διακριθεισών ομάδων για την περαιτέρω ωρίμανση των σχεδίων τους, καθώς και υποστήριξη σε θέματα προβολής, δικτύωσης και εξεύρεσης συνεργασιών, επενδυτών κ.λπ.
 
Η πρώτη αυτή διενέργειά του INSPEAR, εντάχτηκε στο πλαίσιο της Δράσης «Στρατηγική Ανάπτυξης Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων - ΔΡΑΣΗ» που συγχρηματοδοτείται από το Ε.Π. ΄Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία΄ και διοργανώθηκε από το Τμήμα Επικοινωνίας και Υποστήριξης Καινοτομίας του ΕΚ «Αθηνά» και τη Μονάδα Corallia.