EAERE2017: Ημερίδα πολιτικής για την αειφορία και την αποτίμηση των φυσικών πόρων

30-06-2017
ΕΚ "Αθηνά"

Η ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου EAERE2017 και υπό την αιγίδα του SDSN Ελλάδας από το Εργαστήριο Πολιτικής Οικονομίας Βιώσιμης Ανάπτυξης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αναπτυξιακών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Εργαστήριο ReSEES) και το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για το Περιβάλλον και την Οικονομία (ICRE8). Το PESD και το ICRE8 είναι τα ιδρύματα φιλοξενίας του SDSN Ελλάδας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του κτιρίου Κωστή Παλαμά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκέντρωσε διεπιστημονικούς συμμετέχοντες, όπως κορυφαίους διεθνείς εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες από διάφορα επιστημονικά πεδία, με στόχο την αναζήτηση απαντήσεων στο εξής ερώτημα: Πώς πρέπει να αποτιμούνται και να διαχειρίζονται οι φυσικοί πόροι με την πάροδο του χρόνου σε έναν αβέβαιο κόσμο;
 
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, Καθηγητής Οικονομικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σήμανε την έναρξη της ημερίδας με αναφορές στη πολιτική οικονομία της κλιματικής αλλαγής υποδεικνύοντας τομείς προόδου και βήματα προς υλοποίηση. Την εναρκτήρια ομιλία ακολούθησε μια ηχογραφημένη διάλεξη του Jeffrey D. Sachs, καθηγητή του Πανεπιστημίου Columbia και επικεφαλής του παγκόσμιου δικτύου λύσεων βιώσιμης ανάπτυξης, ο οποίος επεσήμανε τον ρόλο της εκπαίδευσης στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης σε περιόδους κρίσης. Η Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια Οικονομικών Επιστημών, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστημονικός Διευθυντής του ICRE8, στην παρουσίασή της σχετικά με την οικονομική αξία και τον ρόλο της πληροφόρησης υπό αβεβαιότητα, τόνισε τη σημασία της αποτίμησης των φυσικών πόρων στην εφαρμογή της αειφόρου ανάπτυξης.
 
Ο Γιάννης Ιωαννίδης, Καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας ATHENA μίλησε για τη σημασία των μεγάλων δεδομένων για την υλοποίηση των στόχων αειφόρου ανάπτυξης. Η Μαρία Δαμανάκη, Παγκόσμια Διευθύνουσα Σύμβουλος του Nature Conservancy, συμπλήρωσε τη συζήτηση αναφερόμενη στη σημασία της αποτίμησης της φύσης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο καθηγητής Sir Partha Dasgupta, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Cambridge, παρουσίασε περαιτέρω στοιχεία στη θεωρία των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και των περιβαλλοντικών επιδράσεων. Ο Αναστάσιος Ξεπαπέας, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, έκλεισε την ημερίδα με μια παρουσίαση σχετικά με τη θεωρία και τη μοντελοποίηση των δικτύων χρήσης περιβαλλοντικών πόρων.