Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» στο Athens Science Festival 2019!

04-04-2019
ΕΚ "Αθηνά"

Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» συμμετέχει και φέτος στο Athens Science Festival 2019 (3-7 Απριλίου 2019), στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων προσκαλώντας το ευρύ κοινό να πάρει μέρος σε ένα σύνολο πρωτότυπων δραστηριοτήτων με έμφαση στην επιστήμη της πληροφορικής.
 
Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σελίδες μας στο διαδίκτυο; Μπορεί το ρομπότ να φτιάξει το πιο γευστικό τοστ για το δεκατιανό μας; Είμαστε έτοιμοι να ταξιδέψουμε με τη χρονομηχανή του Εμμανούηλ; Οι ερευνητές του «Αθηνά» περιμένουν τους επισκέπτες να συμμετάσχουν στις διαδραστικές δραστηριότητες της φετινής διοργάνωσης, να ανταλλάξουν σκέψεις και ανησυχίες και να συνομιλήσουν για το τι είναι αυτό που αλλάζει στην επιστήμη της Πληροφορικής.
 
Μάθετε περισσότερα για τις δραστηριότητες του ΕΚ "Αθηνά":
 

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Πέμπτη και Παρασκευή 9:00-14:00 και 17:00 – 20:30 και Σάββατο-Κυριακή 11:00-20:30
 
Ιστούπολη
Μάθε πώς δουλεύουν οι μηχανές αναζήτησης και κάνε την ιστοσελίδα σου διάσημη. Οι συμμετέχοντες καλούνται  να βελτιώσουν τις σελίδες του στο διαδίκτυο και στη συνέχεια να κινηθούν πάνω σε αυτές. Ποια σελίδα θα γίνει η κορυφαία;
 
Δεκατιανό με το Ρομπότ
Η ώρα είναι 10:00 το πρωί και νοιώθετε ότι θα θέλατε ένα γευστικό διάλειμμα; Το ρομπότ "Master Chef" σας περιμένει πρόθυμο για να σας ετοιμάσει το πιο νόστιμο e-τοστ. Οι εντολές στις οποίες υπακούει βρίσκονται εδώ και είναι έτοιμες να εκτελεστούν. Εσείς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να "βάλετε τα πράγματα στη σωστή σειρά"!
 
Η Χρονομηχανή του Εμμανουήλ
Τώρα τελευταία η χρονομηχανή όλο χαλάει…  Περιττό να πω πόσο κουραστική έχει καταντήσει αυτή η κατάσταση, ειδικά όταν αργώ να γυρίσω στην εποχή μου και το φαγητό της μάνας μου έχει κρυώσει… Οπότε, αποφάσισα σήμερα να φτιάξω έναν μηχανισμό επανεκκίνησης που θα με βοηθήσει αν ξαναχαλάσει η χρονομηχανή! 
 
Κάθε φορά που ταξιδεύω στον  χρόνο θα αφήνω σε διάφορα σημεία 3 κωδικούς. Αν η μηχανή χαλάσει και μείνω στο χρονοκενό, απλά θα επικοινωνώ με το διαγαλαξιακό laptop μου με τους βοηθούς μου και θα τους λέω που να βρουν τους κωδικούς. Αυτοί θα τους εντοπίζουν στο δικό τους χωροχρόνο, θα μου τους λένε και θα επανεκκινώ τη χρονομηχανή. Κεφτεδάκια με πατάτες είναι αυτά που μυρίζω; Μμμμμμ
 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Ένα ρομπότ με αισθήσεις
Παρασκευή 05 Απρ 2019, 09:00 - 14:00
 
Πώς αντιλαμβάνεται ένα ρομπότ τις κινήσεις ενός παιδιού και λειτουργεί κατάλληλα για να παίξει μαζί του; Πώς ένα ρομπότ καταλαβαίνει αν κάποιος είναι χαρούμενος και πώς εκφράζει τη χαρά του;
Οι συμμετέχοντες του εργαστήριου θα παίξουν με ρομπότ και θα συζητήσουν με τους ερευνητές του ΕΚ «Αθηνά», ώστε να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίον τα ρομπότ αντιλαμβάνονται τα ερεθίσματα και τα μετατρέπουν σε γνώση υψηλότερου επιπέδου. Τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, όπως π.χ. η κίνηση ενός παιδιού, οι χειρονομίες, ο λόγος και τα συναισθήματά του, γίνονται αντιληπτά μέσα από αισθητήρες και με την κατάλληλη μετατροπή παρέχουν στα ρομπότ την πληροφορία, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν ανάλογα κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού με το παιδί.
 
Επιπλέον, τα παιδιά θα μπορέσουν να παίξουν με εικονικά μουσικά όργανα όπως η κιθάρα και το τσέλο, μέσω μιας ενδιαφέρουσας και διασκεδαστικής εκπαιδευτικής εφαρμογής εκτελώντας διάφορες χειρονομίες  με το σώμα και τα χέρια.
 
Εκπαίδευση STEAM με iMuSciCA
Σάββατο 06 Απρ 2019 @ 16:00 - 17:45
 
Με τη STEAM πλατφόρμα του iMuSciCA, οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίας 15 έως 17) διδάσκονται Φυσική και Μαθηματικά με τη χρήση μουσικών εργαλείων, μαθαίνοντας να σχεδιάζουν, να μελετούν και να παίζουν ψηφιακά μουσικά όργανα. Το iMuSciCA επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και στην εκμετάλλευση πρωτότυπων και καινοτόμων τεχνολογιών που διευκολύνουν και στηρίζουν τη μάθηση.
 
Στο workshop “Εκπαίδευση STEAM με iMuSciCA” οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη STEAM παιδαγωγική προσέγγιση του iMuSciCA, η οποία βασίζεται στο ανακαλυπτικό μοντέλο διδασκαλίας και υποστηρίζει την ενεργή, τη συμμετοχική και τη συνεργατική μάθηση, παράλληλα με την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και των δεξιοτήτων βαθιάς μάθησης (deeper learning competencies). Το iMuSciCA προσφέρει μια εκπαιδευτική προσέγγιση διεπιστημονικά καινοτόμα, στοχεύοντας να βοηθήσει τους μαθητές να επιλύσουν δημιουργικά τα πραγματικά προβλήματα, με τις βασικές ικανότητες του κόσμου του αύριο. Πρόκειται για την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και τη βελτίωση της μάθησης στην επιστήμη, την τεχνολογία, τις τέχνες και τα μαθηματικά μέσω της μουσικής.
 
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα μάθουν περισσότερα για τη χρήση της πλατφόρμας στα προγράμματα των σπουδών τους και θα μπορέσουν να δημιουργήσουν συναρπαστικές δραστηριότητες.
 

ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

 
Κλιματική Αλλαγή: Επιστήμη, Καινοτομία και Συμμετοχή
Πέμπτη 04 Απρ 2019, 16:30 - 18:45
 
Μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις της εποχής μας, η κλιματική αλλαγή, γίνεται αντικείμενο συζήτησης με τη συμμετοχή έγκριτων ερευνητών παρουσιάζοντας πρωτοβουλίες, καινοτομίες, δράσεις και προτάσεις που έχουν στόχο την ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων μας. Στην ανοικτή συζήτηση συμμετέχουν η καθ. Φοίβη Κουντούρη (ΟΠΑ, UN SDSN Greece και Climate KIC Greece), η Δώρα Τραχανά (Uni.Fund), η Έφη Τριτοπούλου (citipost.gr) και η Ελένη Ατσικμπάση (Healing Lesvos) δημιουργώντας ένα γόνιμο έδαφος συζήτησης προσανατολισμένο σε έναν πιο βιώσιμο κόσμο.
 
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ένα διαδραστικό παιχνίδι βασισμένο στους στόχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το κλίμα!
 
Ανοικτή Επιστήμη – Ανοικτή Κοινωνία
Σάββατο 6 Απρ 2019, 20:00 – 21:30
 
Σε μια ανοικτή και Δημοκρατική Ευρώπη, όλοι οι κοινωνικοί φορείς οφείλουν να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν έναν πραγματικό και βιώσιμο αντίκτυπο της έρευνας και της καινοτομίας που παράγεται με δημόσια χρηματοδότηση. Είναι επίσης σημαντικό να υποστηρίξουμε τη χάραξη πολιτικών που βασίζονται σε λογικές αρχές και να αναπτύξουμε μέτρα που θα βοηθήσουν τους πολίτες να αποκτήσουν επιστημονική τεχνογνωσία, να ανιχνεύσουν και να καταπολεμήσουν την αντίσταση στη γνώση, αλλά και τις προκαταλήψεις και τις ψευδείς ειδήσεις.
 
Μια ανθεκτική κοινωνία χρειάζεται λύσεις βασισμένες στη συμμετοχή και στην εμπλοκή των πολιτών και των αντίστοιχων ενδιαφερόμενων μερών (Υπεύθυνη Έρευνα & Καινοτομία). Οι συμμετοχικές και συνδημιουργικές επιστημονικές μεθοδολογίες, καθώς και η επιστήμη των πολιτών, αποτελούν ελπιδοφόρα μέσα για την επίτευξη μιας πιο ανοικτής και ανθεκτικής κοινωνίας.
 
Μια ανοικτή συζήτηση για την ανοικτή επιστήμη στη σύγχρονη κοινωνία. Συμμετέχουν οι:
  • Άγγελος Λαζούδης, Υπεύθυνος ερευνητικών έργων της Ελληνογερμανικής Αγωγής,
  • Ναταλία Μανωλά, Επιστημονική Συνεργάτιδα του ΕΚ "Αθηνά" και Διευθύνουσα OpenAIRE,
  • Γαβριήλ Μαυρέλλης, Γενικός Διευθυντής της GET,
  • Αλέξανδρος Μελίδης, Σύμβουλος Επικοινωνίας και Νέων Τεχνολογιών,
  • Δέσποινα Μητροπούλου, Γενική Διευθύντρια ΕΕΛΛΑΚ,
  • Κωνσταντίνος Χαμπίδης, Chief Digital Officer του Δήμου Αθηναίων
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Σπύρος Αθανασίου, Επιστημονικός Συνεργάτης στο ΙΠΣΥ του ΕΚ «Αθηνά» και Συντονιστής Έργων στις περιοχές των Μεγάλων, Διασυνδεδεμένων και Ανοικτών δεδομένων.